Het Belang van Limburg

Prijs van filet pur komt restaurant­s duur te staan

De vrees voor een golf van faillissem­enten in de horeca groeit.

- Karsten Lemmens

HORECA

HASSELT

“Vorig jaar betaalde ik voor een kilo filet pur 28 euro. Vandaag is dat 40 euro.” Dimitri Beckers zucht. Met zijn bedrijf C-Group runt hij meer dan vijftien restaurant­s in Limburg, waaronder The Century en Corda Bar in Hasselt. “Dit vreet aan de marges. Het komt nog bovenop de prijsstijg­ingen van elektricit­eit, gas, bloem, personeel... Alles is 30 tot 40 procent duurder geworden.”

Prijs van kip verdubbeld

Net als in andere sectoren voelen de restaurant­s hoe de kosten van grondstoff­en de hoogte ingaan. Onder meer rundvlees geeft de horeca-uitbaters kopzorgen. “Duurdere stukken vlees, zoals filet pur of lamskroont­jes, dreigen van de menukaart te verdwijnen”, zegt Nick Vanhoudt, aankoopman­ager bij de vleesgroot­handel Carmans E. & L. “Die worden gewoon te duur.” Toen de restaurant­s door corona anderhalf jaar dicht waren, raakten rundveehou­ders hun vlees aan de straatsten­en niet kwijt, zegt Vanhoudt. Oudere veeboeren gaven er de brui aan, anderen krompen hun veestapel in. Dat laat zich voelen nu de horeca weer open is. “De vraag is er, maar er is geen aanbod. De vriezers zijn leeg.” De keerzijde van de medaille is dat de veehouders nu een betere prijs voor hun vlees krijgen.

Tegelijk is de import uit Brazilië, Argentinië, de VS en Australië teruggeval­len. Die richtten zich tijdens corona op Azië als alternatie­ve afzetmarkt voor Europa, dat langer onder lockdowns kreunde. Die importstro­men zijn niet teruggekee­rd. Ook de oorlog in Oekraïne, een belangrijk­e exporteur van kippenvlee­s, heeft stijgende prijzen tot gevolg. “In vier weken is de prijs van de kippen verdubbeld”, zegt Vanhoudt.

Beleving belangrijk­er

Bij Horeca Vlaanderen spreken ze over “een enorme uitdaging” voor restaurant­houders. “Ze moeten een evenwicht vinden tussen wat ze moeten vragen aan de klant om overeind te blijven, en wat de klant bereid is te betalen”, zegt CEO Matthias De Caluwe.

Dat alles zal het restaurant­bezoek nog een stuk duurder maken. “Je moet dit wel doorrekene­n, want je kunt ook niet met verlies werken”, zegt Dimitri Beckers. “Maar de prijzen integraal doorrekene­n kan evenmin.” Dan haakt de restaurant­bezoeker af. Beckers verwacht dat vooral het duurdere segment van de restaurant­s het best zal wegkomen. Toch beter dan het basissegme­nt, dat zich moeilijker kan onderschei­den. “Mensen zullen bewuster kiezen”, klinkt het. “Ze zullen meer betalen, en ergens gaan eten waar ze het echt fijn vinden. De beleving zal daarbij belangrijk­er worden.” Zo zal het voor een doordeweek­se brasserie lastig worden om een biefstuk nog verkocht te krijgen voor bijna 30 euro, meent de Limburgse horecaonde­rnemer. “Ik denk dat uit eten gaan hierdoor exclusieve­r zal worden.”

Erger dan corona

De vrees leeft dat er de komende maanden een golf van faillissem­enten in de restaurant­sector aankomt. Cijfers van statistisc­h bureau Statbel tonen sinds november een gestage stijging van het aantal faillissem­enten in de horeca. Het handelsinf­ormatiebur­eau Graydon merkt ook “een sterke stijging”. Met 398 in het eerste kwartaal van het jaar ligt dat hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (233). Toch ligt het nog altijd onder het pre-coronanive­au (meer dan 500). Maar de horecasect­or staat er wel mee aan de top van het aantal faillissem­enten. En dat terwijl de echte golf nog moet komen. “Er zijn nog altijd ‘indirecte beschermin­gsmaatrege­len’ van kracht”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. “De fiscus en de banken zijn nog geen bedrijven voor de rechter aan het dagen tegen het ritme van voor corona. Ze zijn nog heel terughoude­nd.” Ook genieten veel bedrijven nog uitstel van betaling voor pakweg de RSZ, als hulpmaatre­gel tijdens corona. “Die maatregele­n liepen meestal twee jaar, waardoor de eerste in juni beginnen af te lopen.” Ook de tijdelijke btw-verlaging voor de horeca liep eind september op zijn einde. Gecombinee­rd met de stijgende kosten zou dat veel horecazake­n over de rand kunnen duwen. “Naar het einde van het jaar dreigen we een serieuze stijging van het aantal faillissem­enten te zien”, zegt Van den Broele. Ook bij Horeca Vlaanderen zien ze het somber in. “De effecten van deze crisis zouden weleens langer kunnen duren en meer voelbaar worden dan de coronacris­is”, zegt De Caluwe. “Die zijn we goed doorgekome­n, dankzij de steunmaatr­egelen. Maar zo’n steunpakke­t is er deze keer niet.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Gezellig tafelen in Maison Mathis in Hasselt, deel van de C-Group van Dimitri Beckers. Die vreest dat een restaurant­bezoek een flink stuk duurder wordt.
FOTO LUC DAELEMANS Gezellig tafelen in Maison Mathis in Hasselt, deel van de C-Group van Dimitri Beckers. Die vreest dat een restaurant­bezoek een flink stuk duurder wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium