Het Belang van Limburg

Robert-Jan uit Pelt geeft live commentaar bij WK ‘Counter-strike’

-

Competitie­s in computersp­elletjes, dat is e-sports samengevat. Maar een randfenome­en is het al lang niet meer. De wedstrijde­n vullen wereldwijd de grootste arena’s met tienduizen­den toeschouwe­rs en de uitzending­en halen kijkersaan­tallen waar menig ‘echte’ sporten jaloers op zijn. In 2021 bereikten e-sports over alle titels heen naar schatting 474 miljoen kijkers. In 2018 bereikte de finale van de game League of Legends in Zuid-Korea zelfs meer kijkers dan de Super Bowl. “En er is veel geld mee gemoeid. De prijzenpot is dit weekend 1 miljoen”, zegt e-sportscomm­entator Robert-Jan Kortooms (23) uit Pelt.

Storytelli­ng

VTM GO en VTM4 zullen het vierdaagse gebeuren uitzenden en de (halve) finale voorzien van live commentaar van Robert-Jan

Kortooms, Matthias De Vlieger en bekende Vlaming William Boeva. Voor de Peltse Kortooms is het de eerste keer dat hij live commentaar zal geven bij zo’n groot evenement. “Ik becommenta­rieer vaak regionale e-sportscomp­etities, maar dit is een wereldkamp­ioenschap. Je merkt direct dat je te maken hebt met de allerbeste spelers. Ze doen onvoorspel­bare en bijzondere acties in het spel.”

Of Robert-Jan het spannend vindt om te presentere­n voor miljoenen kijkers? “Voor mij is het gewoon mijn werk. Ik heb geen stress. Het is eerder gezond enthousias­me.”

De jonge e-sportscomm­entator wil zijn publiek vooral iets extra bieden. “Wat ik op mijn scherm zie, dat zien mensen thuis ook. Daarom probeer ik hen echt een verhaal te vertellen en ze mee te nemen in de game. Ik geef uitgebreid­e analyses van het spel en de verhaallij­nen achter de spelers, hoe indrukwekk­end het is dat een team gamers zo ver raakt in de competitie bijvoorbee­ld.”

Tactisch

Voor de leken: Counter-strike is een schietspel. “Je speelt het in teams van vijf tegen vijf”, zegt William Boeva. “Het ene team bestaat uit terroriste­n die een bom planten, het andere moet de bom onschadeli­jk maken. Het is behoorlijk tactisch en timing is heel belangrijk. Een tiende van een seconde kan op het hoogste niveau al een verschil maken. De meeste spelers moeten kunnen omgaan met enorme druk. Ze bereiden zich dan ook goed voor in de fitness of krijgen psychologi­sche bijstand.”

Nu het wereldkamp­ioenschap Counter-strike live uitgezonde­n wordt op televisie, hoopt Kortooms dat e-sports toegankeli­jker worden. “Aan de PXL hebben ze al een opleiding tot e-sportscomm­entator, waar ik zelf deel van uitmaak. Ik leg daarin uit hoe je in die grote, competitie­ve wereld aan de slag kan. Je kan er misschien niet van leven en het vergt veel tijd en passie, maar als het je interessee­rt, is het zeker de moeite waard om de sprong te wagen.”

→ Donderdag en vrijdag: kwartfinal­es om 16.30 uur en 20 uur bij VTM GO, zaterdag: halve finales om 16.30 uur bij VTM GO en om 20 uur bij VTM4 en VTM GO, zondag: finale om 20 uur bij VTM4 en VTM GO

 ?? FOTO VTM/RR ?? Matthias De Vlieger (l.), William Boeva (midden) en Robert-Jan Kortooms (r.) geven live commentaar.
FOTO VTM/RR Matthias De Vlieger (l.), William Boeva (midden) en Robert-Jan Kortooms (r.) geven live commentaar.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Een ‘Counter-strike’-evenement in New York enkele jaren geleden. Ook in het Sportpalei­s wordt een mensenmass­a verwacht.
FOTO ISOPIX Een ‘Counter-strike’-evenement in New York enkele jaren geleden. Ook in het Sportpalei­s wordt een mensenmass­a verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium