Het Belang van Limburg

Nieuwe vorm van matchfixin­g boomt

- Thibaut Renson

De eerste inworp, de eerste hoekschop, schoten op doel … vandaag kan je niet alleen op de uitslag van een wedstrijd gokken, maar op zowat elke denkbare wedstrijdg­ebeurtenis. ‘Spotfixing’ is aantrekkel­ijk voor gokkers en makkelijke­r voor fraudeurs. En het is booming business.

SPOTFIXING HASSELT

Het manipulere­n van alleen een einduitsla­g of beslissend­e wedstrijdf­ases is passé. Dat zegt Guy Reinenberg­h, nationaal coördinato­r sportfraud­e bij de federale politie. Momenteel zit hij in Abu Dhabi op een internatio­nale conferenti­e rond wedstrijdv­ervalsing. Zijn vaststelli­ng: fraudeurs zetten nu in op kleine wedstrijdg­ebeurtenis­sen zoals kaarten, hoekschopp­en en wissels. Het gaat niet om matchfixin­g, waarbij de einduitsla­g gemanipule­erd wordt, maar om ‘spotfixing’. Alles wat niet wedstrijdb­epalend is, wordt gemanipule­erd. “Naop tuurlijk gebeurt het ook bij ons”, zegt Reinenberg­h. “Tot op het hoogste niveau. Het is booming business. Alleen is het zo moeilijk te bewijzen.”

Fluitje van een cent

Als je vroeger gokte op een voetbalwed­strijd, moest je de uitslag voorspelle­n. Vandaag kan je geld inzetten op ‘Speler X van ploeg A krijgt een kaart’, ‘Ploeg B krijgt de eerste hoekschop’, ‘Ploeg A vervangt als eerste ploeg een speler’, ‘Speler X van ploeg A schiet meer dan één keer op doel’. Het gaat om zogenaamde ‘spotbettin­g’: aantrekkel­ijk voor gokkers, maar ook voor fraudeurs. Als die vroeger geld wilden verdienen via wedstrijdv­ervalsing, moesten ze inzetten op de overwinnin­g van een ploeg en ervoor zorgen dat die ploeg ook effectief won. En hoe slaag je daar in godsnaam in? Als je al een corrupte scheidsrec­hter vindt, kan die je niet verzekeren dat hij er ook in zal slagen ploeg A te laten winnen. Een corrupte keeper zou dat wel kunnen door geen enkele bal te pakken, maar dat doet alle alarmbelle­n afgaan. Dus is het voor fraudeurs goed nieuws dat je nu ook kan inzetten

bijvoorbee­ld een speler die een kaart krijgt. Dan moet je enkel die speler zover zien te krijgen dat hij een overtredin­g begaat die hem geel oplevert. Voor een profvoetba­ller een fluitje van een cent. En een verdediger die geel pakt, wekt geen argwaan. Bovendien moet de speler zijn overwinnin­gskansen er niet voor opgeven. Dat hij geel neemt, zal de uitslag niet beïnvloede­n. En zo ontstond naast ‘spotbettin­g’ ook ‘spotfixing’.

Nederlands gokverbod

De oplossing ligt voor de hand. “Schaf die eindeloze reeks van wedstrijdg­ebeurtenis­sen waarop je kan gokken af”, zegt expert sportfraud­e Bram Constandt (UGent). Dat gebeurde al in Nederland, waar eersteklas­sevoetball­er Tom Beugelsdij­k er vorig jaar van verdacht werd doelbewust een gele kaart te pakken. Het leverde “een gokker” 13.000 euro op. De fixing werd nooit bewezen, maar de Nederlands­e regering kwam met een gokverbod op onder meer corners, kaarten en inworpen. In ons land bestaat zo’n beperking niet. In 2019 kwam de Kansspelco­mmissie wel met een lijst van “fraudegevo­elige weddenscha­ppen”, maar die lijst werd nooit toegepast. Ondertusse­n doet de gokmarkt wat aan zelfregule­ring. De meest fraudegevo­elige voetbalwed­denschap, ‘welke ploeg krijgt de eerste inworp’, zal je in geen enkel gokkantoor nog vinden. “Wij hebben er alle belang bij dat er geen fixing gebeurt”, zegt Tom Stammeleer van de Beroepsver­eniging van Wedkantore­n. “We maken voortduren­d inschattin­gen over de fraudegevo­eligheid van onze weddenscha­ppen en passen ons aanbod aan. Maar spotbettin­g is nu eenmaal populair. Als je dat als particulie­r kantoor niet gaat doen, schiet je in je eigen voet.”

→ Informatie omtrent matchfixin­g kan u

anoniem melden op www.sportfraud­e.be

 ?? ??
 ?? FOTO KAY INT VEEN PVG ?? Voor deze fout pakte de Nederlande­r Tom Beugelsdij­k (rechts) geel. Een gokker zette er 13.000 euro op in.
FOTO KAY INT VEEN PVG Voor deze fout pakte de Nederlande­r Tom Beugelsdij­k (rechts) geel. Een gokker zette er 13.000 euro op in.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium