Het Belang van Limburg

Bijna één op de tien nieuwe auto’s is volledig elektrisch

ID.4

- Guido Cloosterma­ns

MOBILITEIT BRUSSEL Het marktaande­el van volledig elektrisch­e auto’s is in de eerste vier maanden van het jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van sectororga­nisatie Febiac. Eind april was bijna één op de tien nieuwe auto’s volledig elektrisch.

Er werden in ons land in de eerste vier maanden van het jaar 11.978 nieuwe volledig elektrisch­e wagens in het verkeer gebracht, goed voor een marktaande­el van 9,1 procent. Een forse stijging, want voor het hele jaar 2021 bedroeg het elektrisch­e marktaande­el nog 5,9 procent, een jaar eerder nog amper 3,5 procent. Na vier maanden zitten we al over de helft van de inschrijvi­ngen van heel 2021. Bij sectororga­nisatie Febiac durven ze stilaan spreken over de definitiev­e doorbraak van de elektrisch­e auto. “Maar dan alleen bij de bedrijven”, zegt woordvoerd­er Christophe Dubon. “Bij de particulie­ren is er van een doorbraak geen sprake.”

Bedrijfswa­gen

Momenteel wordt bijna 90 procent van de elektrisch­e wagens ingeschrev­en als bedrijfswa­gen. “De fiscale incentives waarvan de bedrijven genieten, hebben ervoor gezorgd dat heel wat bedrijven niet wachten tot 2026”, zegt Dubon. Vanaf 2026 genieten bedrijfswa­gens nog alleen van een gunstige fiscale behandelin­g als ze geen broeikasga­ssen uitstoten. Ook volgens Jeroen Lissens, woordvoerd­er van BMW, breekt de elektrisch­e auto door. “Bedrijven nemen daarbij resoluut het voortouw. Zij wachten niet tot het niet meer anders kan. Voor heel wat bedrijven is de transitie naar elektrisch rijden een statement.” Volgens Jean-Marc Ponteville, woordvoerd­er van VW-invoerder D’Ieteren, gaat het snel met de e-auto. “Meer dan 10 procent van onze verkoop is elektrisch.”

In ons land was de eerste vier maanden van het jaar bijna één op drie inschrijvi­ngen (31,4 procent) geheel of gedeelteli­jk elektrisch, hetzij hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch.

Aanmoedigi­ng

Bij de particulie­re autokoper blijft de doorbraak van de elektrisch­e auto uit. Door de hoge aanschafpr­ijs, de onzekerhei­d over de infrastruc­tuur en het ontbreken van een aanmoedigi­ngsbeleid kiest de particulie­r nog altijd voor de zekerheid van een verbrandin­gsmotor, ook al is de zogenoemde Total Cost of Ownership, de totale kost, van een e-auto vaak lager. “Als de overheid geen werk maakt van incentives voor particulie­ren, wordt België een land van twee markten”, vindt Dubon. “Aan de

Lange levertijde­n

Toch moeten we de cijfers over de inschrijvi­ngen nuanceren. “De cijfers geven een beeld van de leveringen, niet van de verkoop”, zegt Jean-Marc Ponteville. Door de lange levertijde­n voor nieuwe auto’s, die kunnen oplopen tot meer dan een jaar, weerspiege­len de inschrijvi­ngen niet de reële verkopen. Dat kleurt ook de top tien, die wordt aangevoerd door de Audi Q4 e-tron.

Volgens Febiac zijn de orderboekj­es van de fabrikante­n goed gevuld maar geraken de auto’s moeilijk geleverd. “De autosector is als een schip in een hevige storm. Je ziet niets en je verandert voortduren­d van richting”, aldus Ponteville.

Zoals bekend wordt de autosector geplaagd door tekorten aan onderdelen en chips, verstoorde toeleverin­gsketens, geopolitie­ke onrust en lockdowns.

 ?? ?? Er werden in ons land in de eerste vier maanden
van het jaar 11.978 nieuwe volledig elektrisch­e wagens in het verkeer
gebracht. FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
Er werden in ons land in de eerste vier maanden van het jaar 11.978 nieuwe volledig elektrisch­e wagens in het verkeer gebracht. FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium