Het Belang van Limburg

H.Essers verkoopt bos in Wilrijk

- Dominiek Claes

LOGISTIEK GENK/WILRIJK Het Genkse logistieke bedrijf H.Essers verkoopt 3,5 ha bos in Wilrijk, het Ferrarisbo­s, aan de stad Antwerpen. Dat is een uitvloeise­l van het historisch verzoening­sakkoord dat H.Essers in 2021 sloot met Bos+.

Daarmee komt er ook een formeel einde aan het jarenlange geschil tussen beide partijen. In februari 2021 werd na een jarenlang juridisch steekspel een historisch akkoord gesloten tussen H.Essers en Bos+. Bos+ verzette zich niet langer tegen de kap van het bos aan de Woudlaan in Genk en H.Essers zorgde voor een ruimschoot­se compensati­e door elders nieuw bos aan te planten. Dat akkoord bevatte ook een clausule over het Ferrarisbo­s in Wilrijk. H.Essers engageerde zich expliciet om dat bos niet verder te ontginnen.

Gert Bervoets, CEO van H.Essers legt het uit. “Het gaat om een industriet­errein van 33 ha, waarvan 29,5 ha al ontwikkeld was of in ontwikkeli­ng is voor logistieke activiteit­en. De overige 3,5 ha is begroeid met een eeuwenoud bos, het Ferrarisbo­s, gelegen langs de Fotografie­laan. We hadden ons eerder al geëngageer­d om het bos niet verder te ontginnen. Nu heeft dat engagement geresultee­rd in een akkoord met de stad Antwerpen voor de overname van de 3,5 ha aan waardevol bosgebied.” Schepen voor Stadsontwi­kkeling en Ruimtelijk­e Ordening Annick

De Ridder (N-VA) is erg tevreden met de deal. “De aankoop van dit deel van het Wilrijkse Ferrarisbo­s zorgt niet alleen voor een toegankeli­jke groene plek voor alle werknemers van het omliggende industriet­errein om even te verpozen. Naast deze ‘vergroenin­g’ past dit ook binnen de beleidslij­n van ‘verblauwin­g’. Dit bos draagt bij tot de noodzakeli­jke waterbuffe­r waaraan het verhard gebied van industrieg­ebied Ter Beke nood heeft. Dankzij deze aankoop verzekert de stad de toekomst van dit historisch­e bos en bewijst zo dat economie, mens en klimaat met elkaar verzoend kunnen worden.”

Het Ferrarisbo­s in Wilrijk dankt zijn naam aan het feit dat het voorkwam op de historisch­e Ferrariska­art die werd opgemaakt tussen 1771 en 1778. Het betekent dat het gebied in kwestie sindsdien onafgebrok­en bebost is geweest.

 ?? FOTO RR ?? De vestiging van H.Essers in Wilrijk, met het aanpalende Ferrarisbo­s.
FOTO RR De vestiging van H.Essers in Wilrijk, met het aanpalende Ferrarisbo­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium