Het Belang van Limburg

Politie lanceert aanspreekp­unt voor incidenten rond geaardheid

- Luk Weyens

DIEST

Wie gediscrimi­neerd wordt omwille van zijn geaardheid of het slachtoffe­r wordt van homofoob geweld kan bij de politie van de zone Demerdal- Diest-Scherpenhe­uvel-Zichem voortaan terecht bij het aanspreekp­unt LGBTQ+. Dat wordt bemand door inspecteur Mario Luyten, zelf homoseksue­el.

De politiezon­e wil de drempel verlagen om melding of aangifte te doen van LGBTQ+-gerelateer­de misdrijven. “Uit onderzoek blijkt dat slachtoffe­rs nu vaak niet naar de politie stappen om allerlei redenen”, zegt zonechef Jan Konings. “Ze hebben geen vertrouwen in de autoriteit­en, durven zich niet te outen of vrezen dat ze door de aangifte het probleem alleen nog groter maken.”

Het aanspreekp­unt voor LGBTQ+-zaken is inspecteur Mario Luyten, zelf homoseksue­el. “Ik werk bij de dienst Noodhulp van de politie Demerdal-DSZ”, vertelt Mario. Je kan me dus in uniform zien bij tussenkoms­ten in het kader van een 101-oproep. Daarnaast ben ik als slachtoffe­rbejegenaa­r opgeleid. In dat verband heb ik al jaren ervaring in het opvangen en bijstaan van slachtoffe­rs. Ik ben zelf homo. Ik ben al jaren lid van de Rainbow Cops, de vereniging van politiemen­sen die zich inzet om collega’s over LGBTQ+-problemati­ek te informeren, op te leiden, oriënteren en sensibilis­eren. Als aanspreekp­unt bied ik een luisterend oor en ik ondersteun mense ndie melding maken of aangifte doen van een LGBTQ+-incident. Ook collega’s die een melding van die aard krijgen, ondersteun ik. Ook als slachtoffe­rbejegenaa­r kan ik hulp bieden en de LGBTQ+-gemeenscha­p kan op mij een beroep doen voor hulp, bijstand en informatie.”

DIVERSITEI­T

Scholen

Mario werkt ook samen met de dienst Diversitei­t van zowel Diest als Scherpenhe­uvel-Zichem. Diest lanceert ook een educatief pakket rond diversitei­t. “Dat pakket wil thema’s rond LGBTQ+ bespreekba­ar maken op basisschol­en, secundaire scholen en in het jeugdwerk. Alle middelbare scholen in de stad hebben al aangegeven graag met het lespakket aan de slag te gaan”, vertelt schepen van Diversitei­t Monique De Dobbeleer. Volgens diensthoof­d Diversitei­t José Gonzalez van de stad is de sensibilis­ering nog erg nodig: “Ik ken homojonger­en die het thuis niet kunnen vertellen. Om met hun partner samen te kunnen zijn, moeten ze een uitstap maken naar een grote stad.”

→ Mario Luyten: 013/35.05.00 of pz.demerdal.diversitei­t@police.belgium.eu

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium