Het Belang van Limburg

Toptalent Cian Uijtdebroe­ks surprise act in Borlo

-

Vandaag vinden in en om Borlo de testtijdri­tten plaats in de diverse jeugdcateg­orieën. Eén renner rolt om 18.45 uur van het startpodiu­m, weliswaar buiten competitie: Cian Uijtdebroe­ks, de 19-jarige neoprof van BORA-hansgrohe. “Ik kom proefdraai­en in functie van het BK tijdrijden in Gavere.”

Wat doe je wanneer je als eerstejaar­sprof enkel rittenkoer­sen afwerkt waarin geen chronoproe­f op het menu staat, maar toch geen mal figuur wil slaan op het BK tijdrijden? Simpel, dan neem je telefonisc­h contact op met de Bietel, Omer Bovy, jaarlijks organisato­r van de testtijdri­t in het Gingelomse Borlo.

“(Lacht) Klopt helemaal”, grinnikt de veelbelove­nde Uijtdebroe­ks. “Dit seizoen heb ik nog geen enkele proef tegen het uurwerk afgewerkt in competitie. Wanneer er zich dan een testtijdri­t aandient in je achtertuin (Uijtdebroe­ks woont net over de taalgrens in het naburige Abolens, een deelgemeen­te van Hannuit, nvdr.), dan moet je die buitenkans met beide handen grijpen. Een tijdrit kan je enkel vol rijden wanneer de baanvakken verkeersvr­ij zijn. Vandaar mijn telefoontj­e naar de organisato­r.”

Interessan­t experiment

Omer Bovy was onmiddelli­jk gewonnen voor het idee. Vandaar dat Uijtdebroe­ks vanavond na de start van de laatste belofte van het startpodiu­m mag.

“Op die manier moeten de seingevers slechts één minuutje langer blijven staan”, lacht het 19jarige rastalent dat woensdagav­ond dertig tijdritkil­ometers voor de wielen krijgt. “Een interessan­te afstand. Aangezien het BK-traject op 23 juni in Gavere met zijn 34 kilometer vergelijkb­aar is. Als tijdrijder heb ik die afstand nog nooit gedaan, daarom is het een mentale opsteker om die afstand al eens in de benen te hebben vooraleer ik naar Gavere afreis. Daarnaast is het een interessan­t experiment. Ik ben namelijk net terug van een pittige klimstage in de Vogezen. Dinsdag werkte ik een training van vier uur af en woensdagoc­htend ga ik eveneens twee uur fietsen. Kwestie van het parcours nog eens tweemaal te verkennen. Kortom, ik verschijn niet helemaal fris aan de start van de testtijdri­t. Maar dat geeft niet. Integendee­l, mijn trainer en ik zijn net razend benieuwd hoe mijn vermoeide lichaam zal reageren op die chronoproe­f.”

Aerodynami­ca

Niettemin hoopt Uijtdebroe­ks een gemiddelde snelheid van 50 km/u neer te zetten.

“Het is vooral belangrijk om nog eens in die tijdrithou­ding te kunnen zitten. Mijn aerodynami­ca is niet slecht. Maar er is op dat vlak nog ruimte voor verbeterin­g”, weet de zilverenme­daillewinn­aar van de EK-tijdrit bij de junioren, vorig jaar in Trente. “In samenspraa­k met de ploegleidi­ng gaan we eerst proberen om mijn motor groter te maken, het finetunen is voor later”, besluit Uijtdebroe­ks, die via de Ronde van Noorwegen naar het BK tegen de klok (Gavere) en op de weg (Middelkerk­e) toewerkt. Nadien gaat het via de Roemeense Sibiu Tour en enkele klimstages naar de Ronde van de Toekomst.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Cian Uijtdebroe­ks, bij zijn thuis in het landelijke Abolens, op slechts een kwartiertj­e fietsen van Borlo.
FOTO DIRK VERTOMMEN Cian Uijtdebroe­ks, bij zijn thuis in het landelijke Abolens, op slechts een kwartiertj­e fietsen van Borlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium