Het Belang van Limburg

“Elk positief verhaal helpt”

-

Jake Daniels heeft er net een goed seizoen opzitten bij de jeugd van Blackpool en tekende er recent zelfs een profcontra­ct. Deze maand maakte hij zijn debuut in de eerste ploeg en maandag, daags voor de internatio­nale dag tegen holebifobi­e en transfobie, kwam hij publiekeli­jk uit de kast. De 17-jarige Daniels achtte de tijd rijp om zichzelf te zijn en om een rolmodel voor anderen te zijn. Generaties en decennia van stilte werden zo doorbroken.

“Lange tijd heb ik gedacht dat ik mijn waarheid zou moeten verbergen omdat ik profvoetba­ller wilde zijn”, klonk het. “Geen enkele andere speler is hier al uit de kast gekomen. Daarom hoop ik dat ik een rolmodel kan zijn.” In Engeland werd er bijzonder positief gereageerd op de coming-out van Daniels en ook in België wordt gehoopt dat hij iets in gang heeft gezet. “Ik ben blij dat Daniels zei dat Josh Cavallo van het Australisc­he Adelaide United (die in november uit de kast kwam, toen als enige voetballer in een nationale hoogste afdeling, nvdr.) een inspiratie was. Dat wil zeggen dat het van Australië al naar Engeland is overgewaai­d. Het komt dus steeds dichter en nu gebeurt het zelfs in een land waar voetbal immens populair is”, is Matthias De Roover verheugd. Hij is als LGBTQ+-ambassadeu­r van de voetbalbon­d de man die voetballer­s die uit de kast willen komen begeleidt en tips geeft. Geen makkelijke job, want in België is het taboe nog steeds groot. Nog nooit kwam in ons land een actieve profvoetba­ller uit de kast. Er is zelfs niemand die erover nadenkt, zo vertelt De Roover. “Jonge voetballer­s uit de lagere reeksen vinden steeds vaker hun weg naar mij, maar uit ons profvoetba­l heeft nog niemand mij gecontacte­erd. Nochtans zijn we er hier in België wel mee bezig. Denk maar aan de nieuwe CEO van de Pro

League Lorin Parys homo is, nvdr.).”

(die

Voetbalbon­d in Gay Pride

ook

Ook het actieplan Come Together van de voetbalbon­d, Voetbal Vlaanderen en diens Waalse tegenhange­r ACFF toont dat er aandacht voor is. “En zaterdag zullen we met een delegatie uit het voetbal meelopen in de Gay Pride in Brussel”, legt de inclusiema­nager van de voetbalbon­d Samia Ahrouch uit. Zij hoopt dat Daniels de bal aan het rollen heeft gebracht. “Hij heeft veel moed getoond door zich in zo’n machoomgev­ing en zo’n homofobe wereld te outen. Dat is moedig. Elk positief verhaal kan helpen. En dat hij nog zo jong is, helpt ook. Ik hoop dat we niet te lang meer hoeven te wachten tot iemand in België zijn voorbeeld zal volgen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? De 17-jarige Jake Daniels achtte de tijd rijp om zichzelf te zijn en om een rolmodel voor anderen te zijn.
FOTO ISOPIX De 17-jarige Jake Daniels achtte de tijd rijp om zichzelf te zijn en om een rolmodel voor anderen te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium