Het Belang van Limburg

Casse en Van Aert zeggen neen tegen 6.000 euro

- Hans Jacobs

Concurrent­ie privéspons­ors

De redenering: het wordt hen moeilijk gemaakt om een commerciee­l beleid uit te bouwen. De olympische partners zijn vaak concurrent­en van de privéspons­ors van atleten - een bank, een automerk, een verzekerin­gsbedrijf… Het BOIC calculeert dat voor een deel in. Team Belgium mag in samenwerki­ng met één BOIC-partner geen individuel­e atleet gebruiken voor een campagnebe­eld of tvspot als die partner een concurrent is van een privéspons­or. De olympische partners mogen ook geen collectief beeld (meerdere atleten tegelijk) gebruiken als het een concurrent betreft.

Voor een campagnebe­eld of tvspot van Team Belgium samen met alle commerciël­e partners mag dat wel. Sommige privéspons­ors van atleten die een pak meer bijdragen dan 6.000 euro voor enkele jaren, vragen evenwel exclusivit­eit. Daarnaast bemoeilijk­t de deal de zoektocht naar privéspons­ors voor atleten die nog geen renommee hebben zoals Van Aert, Casse of Thiam. Stel dat ze doorbreken, zitten ze vast aan de deal, mogelijk haken potentiële sponsors daardoor af. Ook de preolympis­che jaren 2022 en 2023 zitten mee in de deal. De lijst van olympische sponsors kan op elk moment wijzigen. Olympische sponsors wordt een ‘gouden’, ‘zilveren’ of ‘bronzen’ partnershi­p aangeboden, voor respectiev­elijk 300.000, 150.000 en 75.000 euro per jaar.

Vorige Spelen al fricties

Wat sommige atleten en entourage tegen de borst stuit, is dat een “beperkt individuee­l portretrec­ht” wordt meegenomen in de code of conduct, een soort reglemente­nboek voor atleten tijdens de Spelen. Het beperkt individuee­l portretrec­ht draait om felicitati­es door de olympische partners op social media, bijvoorbee­ld met zijn/haar resultaten op de Spelen. De BOIC-partner moet de link met Team Belgium maken en mag geen concurrent zijn van de privéspons­or. In de praktijk leidde dat tijdens de vorige Spelen tot fricties, toen dat principe een paar keer werd geschonden. De code of conduct wordt geacht te worden onderteken­d door elke olympiër.

Een ambassadeu­r kan nog 2.000 euro extra verdienen als hij/zij in drie jaar negentien of meer posts plaatst op zijn sociale media. Het voorstel: een post met één tag van Team Belgium en twee tags van

Team Belgium-partners

(geen concurrent­en), zonder tag van de eigen privéspons­or.

 ?? FOTO BELGA ?? Matthias Casse.
FOTO BELGA Matthias Casse.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Wout van Aert.
FOTO ISOPIX Wout van Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium