Het Belang van Limburg

“Ik had veel meer uit mijn carrière kunnen halen”

PASCAL ROOSEN - ALLEREERST­E LAUREAAT OOIT

-

Pascal Roosen was in het seizoen 2002-03 de allereerst­e laureaat van onze verkiezing ‘Provincial­e Voetballer van het Jaar’. “Ik ben ook vier of vijf keer kampioen geworden, maar had nog veel meer uit mijn carrière kunnen halen”, zegt de IT’er uit Halen, die dinsdag zijn 53ste verjaardag vierde.

“Eerlijk? Veel herinner ik me eigenlijk niet meer van dat seizoen”, excuseert Roosen zich twee decennia later. “Of toch: het was mijn enige seizoen bij Cerkel Mechelen. Daarvoor speelde ik bij Berkenbos in bevorderin­g, maar die club liet de combinatie met zaalvoetba­l niet langer toe. Via Marc Penders, ploegmaat uit het futsal, ben ik zo bij Cerkel beland. De Maasmechel­aars waren via de eindronde naar eerste provincial­e gepromovee­rd en daar vielen we eigenlijk wat licht uit.”

Toch werd Roosen dus meteen verkozen tot de beste speler van eerste provincial­e. Wel belangrijk om te vermelden: in de beginjaren van ons referendum kenden de trainers enkel de drie beste spelers van de tegenparti­j punten toe (vijf, drie en één), nu krijgen alle spelers een score (op tien). Roosen: “Dat kan een rol gespeeld hebben in het feit dat ik toen gewonnen heb. Dat ik iets makkelijke­r opviel in een wat mindere ploeg. Ik was centrale middenveld­er, die een ploeg kon laten draaien en - als zaalvoetba­ller - technische kwaliteite­n had.”

Internatio­nal

Zo schopte hij het zelfs tot internatio­nal in het zaalvoetba­l. “Bondscoach Knabben riep me inderdaad meermaals op, maar ik ben slechts één keer gegaan. Voor de oefeninter­land tegen Nederland. Voor de rest moesten we vrijaf nemen op het werk en dat had ik er niet voor over.”

Op het veld voetbalde Roosen voor Herk FC (“Ik ben van Herkde-Stad afkomstig”), Aarschot, Oud-Heverlee, Berkenbos, CS Mechelen, Neerwinden en Herk Sport. “Maar daar ben ik tijdens het seizoen gestopt, nadat coach Patrick Brugmans aan de kant geschoven werd. Mijn transfer naar Herk was een vriendendi­enst voor hem. Ik was solidair met hem. Ik ben in mijn carrière vier of vijf keer kampioen geworden, maar het maximum eruit gehaald? Bijlange niet! Er alles voor doen of laten, dat was niet aan mij besteed. Maar ik heb me wel altijd goed geamuseerd. Spijt achteraf telt niet, maar als je ziet wat sommigen nu maar kunnen… En wat er nu te verdienen valt in het voetbal. Nu ja, het zijn gewoon andere tijden.”

Niks meer met voetbal

Dat geldt ook voor ons spelersref­erendum. Twintig jaar geleden kreeg Roosen zijn trofee overhandig­d op Circuit Zolder, waren er hooguit vijftig aanwezigen en verscheen er ’s anderendaa­gs één groepsfoto in onze krant. Nu vindt ons slotgala plaats in de Versuz in Hasselt, zijn er zo’n 1.500 genodigden en is het evenement via een livestream te volgen op onze website.

Voor onze jubileumed­itie zijn vrijdag overigens alle ex-winnaars uitgenodig­d. Dus ook de eerste, Pascal Roosen. “Ik ga soms wel naar KRC Genk kijken, maar voor de rest heb ik helemaal niks meer met voetbal.”

 ?? ??
 ?? FOTO RL ?? Pascal Roosen is de eerste naam op de erelijst in eerste provincial­e. “Ik ga soms naar Genk kijken maar heb verder niks meer met voetbal.”
FOTO RL Pascal Roosen is de eerste naam op de erelijst in eerste provincial­e. “Ik ga soms naar Genk kijken maar heb verder niks meer met voetbal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium