Het Belang van Limburg

Schepen voelde “politieke druk” bij aanbestedi­ng

-

GEMEENTERA­AD

Toen schepen van Sport Joren Mertens vorige maand ontslag nam uit de N-VA-fractie om onafhankel­ijk te zetelen, haalde hij als reden ‘onregelmat­igheden’ in het dossier van de geplande nieuwe sporthal in Achel aan. De oppositiep­artijen cd&v en Balans wilden hierover ophelderin­g tijdens een extra gemeentera­ad.

Die kwam maandag bijeen. Een inhoudelij­k discussie in openbare zitting kon niet, aangezien de procedure van de openbare aanbestedi­ng nog loopt. Er werd dus uitgekeken naar wat schepen Joren Mertens te verklaren had. Die verwees naar 28 februari, de datum waarop de twee kandidaat-consortium­s hun finale offertes moesten indienen. “Op basis hiervan wordt een doorwegend juryversla­g opgemaakt. Bij nazicht bleek dat één van de indieners een nietcorrec­t opgestelde volmacht had ingediend. Deze indiener slaagde er niet in om deze fout recht te zetten waardoor de offerte substantie­el onregelmat­ig zou zijn.” Concreet zou een digitale tijdstempe­l hebben aangetoond dat het document in werkelijkh­eid buiten de toegelaten termijn was onderteken­d. “Om tijd te winnen werd de inhoud van de offertes al beoordeeld, zonder dat deze vormfout werd meegedeeld op 29 maart aan de stuurgroep, aangevuld met het college”, zei Mertens.

Politieke druk

De schepen verduideli­jkte vervolgens wat hij bedoelt met onregelmat­igheden. “Vanuit politieke hoek werd ik onder druk gezet om de jury in de richting van één kandidaat te duwen. Hiervoor werd mij zelfs gevraagd juryleden te manipulere­n. Iets wat ik niet gedaan heb, en waardoor ik dus kan zeggen dat de beoordelin­gen vandaag correct zijn.”

In de stuurgroep die het project begeleidt, zetelt naast Mertens zelf alleen de burgemeest­er als vertegenwo­ordiger van het beleid. “Ik ga niemand openbaar beschuldig­en, maar de druk kwam uit verschille­nde hoeken, ook van buiten de stuurgroep”, zo klonk het achteraf nog bij Mertens. Op de gemeentera­ad verklaarde hij dat het juryversla­g werd afgewerkt en onderteken­d op 25 april, maar hij zette vraagteken­s bij de vertrouwel­ijke behandelin­g. “Dit verslag is nog niet voorgelegd op het college en dus ook nog niet formeel meegedeeld aan de kandidaten. Vreemd genoeg ontving de stad op 29 april wel al een brief van de advocaat namens de kandidaat waar zich de dateringsf­out had voorgedaan. Dit met de melding dat het niet correct zou zijn om hen om die reden te weren uit de verdere procedure.”

SOCIALE MEDIA

Distantiër­en

Burgemeest­er Rik Rijcken (Pro) was de gemeentera­ad met een duidelijk statement begonnen. “We hebben absoluut geen weet van ‘onregelmat­igheden’ en distantiër­en ons van de uitspraken van schepen Joren Mertens in de pers. Het is niet de bedoeling van het stadsbestu­ur om een aanbestedi­ng of toekenning te doen in dit dossier zolang er enige twijfel is over onregelmat­igheden. We hopen straks met een gerust hart en een zuiver geweten verder te kunnen met dit dossier.”

Aan het einde van een raad die eigenlijk meer vragen dan antwoorden had opgeleverd, beklemtoon­de de oppositie dat ze snel een nieuwe sporthal wil. “Maar wel op een correcte manier. En we hopen dat straks het schepencol­lege hierbij de juiste keuze maakt bij de toewijzing van de realisatie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium