Het Belang van Limburg

Indiase kunstenaar vindt inspiratie (en materiaal) op terril van Waterschei

-

KUNSTENCEN­TRUM JESTER

Arjun Das komt uit een doorsnee arbeidersg­ezin uit het noorden van India. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar de miljoenens­tad Calcutta. Zijn vader was trambestuu­rder en Arjun werkte, net als zijn broers, in een restaurant. Hij vooral als student om met de opbrengst zijn studies te betalen. Arjun haalde in de WestBengaa­lse hoofdstad zijn master in art. Een richting die hij nu ook praktisch vorm wil geven. “Mijn diploma halen was al een droom die uitkwam”, zegt Arjun Das. “Om ook internatio­nale ervaring op te doen ben ik op het internet gaan zoeken naar projecten en plaatsen waar kunstenaar­s welkom zijn. Zo ben ik bij kunstencen­trum Jester in Genk terechtgek­omen, de fusie-organisati­e van Flacc en Ciap.”

C-Mine

Arjun Das werd geselectee­rd omdat hij onder meer het migratieve­rhaal in zijn werken steekt, weet

Luuk Nouwen van Flacc: “Zowel in India als hier in Limburg speelt dat een belangrijk­e rol in de ontwikkeli­ng van de regio. Op dat vlak is er dus een band.”

En dus kon Arjun Das meteen aan de slag in een van de ateliers in het Casino in Waterschei, die nog even worden gebruikt voor de verhuizing van Jester naar C-Mine.

De grondstoff­en die hij gebruikt voor zijn kunstwerke­n moesten bestaan uit gerecyclee­rd mijnafval. En dus ging hij op de mijnterril van Waterschei op zoek naar geschikte materialen.

Pungel

“Het hout dat ik vond is het bindstuk tussen het mijnverled­en in Limburg en het migratieve­rleden in India. Aan de Limburgse kant van mijn kunstwerk heb ik onder meer een mijnlamp en een ijzeren onderstutt­ing uitgewerkt. Aan de Indische kant komt wat ze hier een pungel noemen, zeg maar een zak waarin je eten en drinken meeneemt naar je werk. De stenen van de terril heb ik gebruikt om er mijn attributen in te verwerken. Dat is niet gemakkelij­k. Vooral ook omdat die stenen veel lagen hebben en heel erg broos zijn.”

Om meer te weten te komen over het leven en werken in de Limburgse ondergrond, ging Arjun Das aankloppen bij de vzw Mijnverled­en, die in Thor Central een mijnmuseum heeft. “Ze waren daar heel vriendelij­k. Ik mocht van alles wat daar hing tekeningen maken.”

Alle kunstwerke­n die Arjun Das rond de steenkoolm­ijnen uitwerkte, zullen te zien zijn tijdens de eerste grote ruildag met mijnattrib­uten op 29 mei tussen 9 en 18 uur in het Mijndepot in Thor Central.

 ?? FOTO CHRIS NELIS
FOTO ERWIN CHRISTIS ?? Arjun Das: “Mijn werken zullen te zien zijn tijdens de grote ruildag op 29 mei in Thor Central van vzw Mijnverled­en.”
FOTO CHRIS NELIS FOTO ERWIN CHRISTIS Arjun Das: “Mijn werken zullen te zien zijn tijdens de grote ruildag op 29 mei in Thor Central van vzw Mijnverled­en.”
 ?? ?? Arjun Das zocht en vond materiaal voor zijn kunstwerke­n op de terril in Waterschei.
Arjun Das zocht en vond materiaal voor zijn kunstwerke­n op de terril in Waterschei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium