Het Belang van Limburg

Hasselaren kunnen punten sparen voor duurzame verplaatsi­ngen

- Dirk Jacobs

HASSELT

Hasselaren zullen over enkele jaren punten krijgen om gratis te parkeren op een randparkin­g of de taxi te nemen. “We willen mensen zo stimuleren om zich duurzamer te verplaatse­n”, klinkt het.

Van de Vlaamse overheid krijgt de stad 1,2 miljoen euro om haar mobiliteit met de inzet van technologi­e nog slimmer en veiliger te organisere­n. Voor de duurzame verplaatsi­ngen haalt schepen Marc Schepers (RoodGroen+) de mosterd bij het bedrijfsle­ven, waar mobiliteit­sbudgetten ingevoerd worden. Met een systeem om punten te sparen wil hij voor de Hasselaren hetzelfde doen. “We willen de Hasselaren zelf laten kiezen hoe ze zich verplaatse­n, waarbij elke inwoner evenveel beloond wordt. Bewoners afkomstig van buiten de Grote Ring zouden hun punten kunnen gebruiken om te parkeren op de parkeerter­reinen rond het stadscentr­um. Mindere mobiele mensen zouden dan weer makkelijke­r gebruik kunnen maken van een taxi.” Met het geld van Vlaanderen wil de schepen tegen 2024 het project concretise­ren en de bijhorende technologi­e uitwerken. Tegen die tijd moet het systeem ook een plek hebben in de stadsapp.

Een ander deel van het geld van Vlaanderen zal gebruikt worden om de stadsdistr­ibutie beter te managen. “Elke voormiddag rijden er veel leverancie­rs naar en door ons centrum. Om ervoor te zorgen dat onze binnenstad ook tijdens deze momenten verkeersve­ilig en gezellig blijft, moet dat verkeer zo efficiënt mogelijk verlopen. Daarom willen we met een externe partner een platform ontwikkele­n waarmee we informatie verzamelen. Op basis daarvan kunnen wij het verkeer beter organisere­n en kunnen leverancie­rs hun planningen optimalise­ren.”

MOBILITEIT

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Met gespaarde punten kunnen mensen die niet zo mobiel zijn bijvoorbee­ld de taxi nemen.
FOTO SERGE MINTEN Met gespaarde punten kunnen mensen die niet zo mobiel zijn bijvoorbee­ld de taxi nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium