Het Belang van Limburg

Van eindwerk tot exclusieve Limburgse appelschui­mwijn

-

WEEK VAN DE KORTE KETEN

Nog tot 22 mei vindt in heel Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. Een week lang stellen lokale producente­n en organisati­es hun deuren open voor het grote publiek. Met diverse activiteit­en laten ook Limburgse land- en tuinbouwer­s bezoekers kennismake­n met de oorsprong en kwaliteit van hun producten. Samen hebben ze één doel: de consument overtuigen om vaker voor producten van eigen bodem te kiezen.

Wie korte keten zegt, denkt aan hoeveverko­op. Ongeveer 87 procent van de aankopen binnen de korte keten vindt plaats op het landbouwbe­drijf zelf. Daarnaast worden ook de automaten, boerenen streekmark­ten en online verkoop steeds populairde­r. Inge Moors (cd&v), gedeputeer­de voor Landbouw: “De consument hecht vandaag veel belang aan verse, traceerbar­e en authentiek­e kwaliteits­producten. Hij kiest daarom steeds vaker bewust voor producten van eigen bodem. Tegelijk steunt hij hiermee de lokale economie. Kopen in de korte keten is ook kiezen voor persoonlij­k contact met de producent en voor producten met een verhaal.”

Drempelvre­es

Gemiddeld kopen zowat 18.000 Limburgse gezinnen via de korte keten, en dat aantal neemt jaarlijks toe. Voor Limburg betekent dat naar schatting een omzet van 9 miljoen euro voor zowat 350 landbouwer­s. “Naast de drempelvre­es, die we met de Week van de Korte Keten willen wegnemen, blijkt ook dat het gebrek aan kennis van de verkooppun­ten een belangrijk­e barrière vormt om te kopen bij de producent zelf. Vorig jaar lanceerden we daarom het online platform www.limburgsma­aktnaarmee­r.be. Dat groepeert Limburgse producente­n met hun persoonlij­k verhaal, hun producten en een dynamische kaart met verkooppun­ten.”

Zo’n verhaal hebben broer en zus Sander (30) en Jana (26) Cleuren uit Vlijtingen geschreven. Hun bedrijf in exclusieve appelschui­mwijnen en -spirits startten ze in 2019. “De kiem van CleurenCid­ers zat in 2013 al vervat in het eindwerk dat Sander aan de KULeuven schreef”, zegt Jana. “Dat ging om een onderzoek naar de geschikthe­id van Belgische appelculti­vars voor het maken van kwaliteits­cider. Sander kreeg hierbij de hulp van neef Wouter, en samen zetten ze naast het eindwerk ook al fermentati­es op in eigen beheer. Een jaar later werden de eerste bomen van onze eigen boomgaard geplant.”

Mergelgrot­ten

Sander legde zich vanaf dan toe op de productont­wikkeling van POMM.: een luxeschuim­wijn van appels. In zus Jana vond hij een bondgenoot om in 2019 de eigen zaak CleurenCid­ers op te starten. In de kelder van Sanders nieuwe woning in Vlijtingen werd een echt hightech fabriekje ingericht waar de appelschui­mwijnen volgens de méthode champenois­e gemaakt worden. “Heel het productiep­roces gebeurt hier, terwijl de rijping gebeurt in de mergelgrot­ten van Kanne. Daar zijn er een constante temperatuu­r en vochtighei­dsgraad”, vertelt Sander. In nauwelijks enkele jaren is het aanbod gegroeid tot meerdere hoogwaardi­ge schuimwijn­en die via een doelgerich­te marketing hun weg vinden naar de betere horeca en sterrenzak­en in de Benelux. Ook als relatieges­chenk zijn de ‘pompagnes’ erg gewild. Ondertusse­n hebben Sander en Jana ook enkele exclusieve spirits op de markt gebracht: de Pitt – een soort calvados –, de Red Pitt en de Gold Pitt. “Doel is uiteindeli­jk om onze Cleuren-lijn van schuimwijn­en uit te breiden met meerdere couleurs locales zoals de Pomm.Pink, een heerlijke rosé”, besluiten de ambitieuze broer en zus.

→ www.weekvandek­orteketen.be

→ www.cleurencid­ers.be

 ?? FOTO EVA ?? Broer en zus Sander en Jana Cleuren. “Heel het productiep­roces gebeurt in Sanders
kelder, terwijl de rijping gebeurt in de mergelgrot­ten van Kanne.”
FOTO EVA Broer en zus Sander en Jana Cleuren. “Heel het productiep­roces gebeurt in Sanders kelder, terwijl de rijping gebeurt in de mergelgrot­ten van Kanne.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium