Het Belang van Limburg

Luc Bellings levert ster in en stopt ermee, Pajtim Bajrami neemt over

- Rudi Smeets

GASTRONOMI­E HASSELT Verrassend­e wissel van de macht in de Limburgse culinaire wereld: topchef Luc Bellings uit Hasselt hangt zijn koksmuts aan de haak, en levert zijn Michelinst­er in. Oude bekende Pajtim Bajrami neemt zijn restaurant over.

Luc Bellings (51) wil het rustiger aan gaan doen, en meer tijd maken voor familie en vrienden. Daarom stopt de topchef deze zomer met zijn Hasseltse restaurant De Vork van Luc Bellings. In 2017 haalde hij daar zijn Michelinst­er binnen, maar die levert hij nu in. “Op 20 augustus verkopen we de zaak en dan stop ik met gastronomi­e”, zegt Bellings, die gaat verhuizen naar Spanje. “Michelin wist dat: tegenover hen zou het niet fair zijn mocht ik in hun nieuwe editie nog maanden vermeld staan met een ster terwijl ik niet meer open ben. We zijn al een jaar in stilte op zoek naar een overnemer. En die hebben we gevonden.”

“Jongensdro­om”

De nieuwe chef van het Hasseltse restaurant wordt een oude bekende: Pajtim Bajrami (31), die begin vorig jaar De Stadt van Luijck in Sint-Truiden verliet om aan de slag te gaan in Château de Mirwart in het Luxemburgs­e SaintHuber­t. Maar de meesten kennen hem wellicht als de roepende chef uit de tv-programma’s Ja, Chef! en Snackmaste­rs. “Dit is een jongensdro­om die uitkomt. Ik had nooit gedacht dat ik die kon realiseren”, reageert Bajrami. “Ik ben ook blij dat ik kan terugkeren naar Limburg want daar ligt mijn hart. Nu kon ik door de afstand in de week niet naar huis, ik miste mijn vrouw en kinderen. Bovendien kijk ik ernaar uit om in Hasselt mijn eigen ding te doen.”

In september wil Bajrami in Hasselt zijn restaurant openen, waarvoor hij nog een naam zoekt. “Ik ga er met een klein team werken: mijn vrouw in de zaal, Willem Sels als souschef, een sommelier die ik nog moet aanwerven en ikzelf. We gaan twintig couverts doen. Dan kan ik zelf aan tafel gaan om de gerechten te serveren en wijn in te schenken. De prijzen zullen meevallen. Een diner hoeft geen 150 euro te kosten en er zullen geen wijnen van 200 euro per fles op de kaart staan. Ik ga wel mijn eigen keuken blijven brengen. Alle respect voor pasta’s en salades, maar ik heb altijd mijn eigen stijl gehad en die zal niet veranderen. In De Stadt van Luijck kreeg ik van Gault & Millau 16 op 20. Ik heb dus een bepaalde competenti­e opgebouwd en die wil ik ten volle benutten.”

 ?? FOTO RL,RS ?? Pajtim Bajrami neemt de zaak van Luc Bellings (rechts) over die stopt met gastronomi­e.
FOTO RL,RS Pajtim Bajrami neemt de zaak van Luc Bellings (rechts) over die stopt met gastronomi­e.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium