Het Belang van Limburg

“Regime van paternalis­me, discrimina­tie en racisme”

- HISTORISCH BEZOEK KINSHASA Van onze verslaggev­er Timmie van Diepen in Kinshasa

Koning Filip heeft in Congo nu ook mondeling zijn “diepste spijt” betuigd voor het kolonialis­me. Formele excuses kwamen er niet, maar Filip ging wel verder dan in zijn brief in 2020. De koning noemde het koloniale systeem “een regime van paternalis­me, discrimina­tie en racisme.”

Voor het eerst heeft een Belgische koning zich mondeling uitgesprok­en over het koloniale tijdperk. Bijna dag op dag 62 jaar na de onafhankel­ijkheid van Congo hield koning Filip woensdagmi­ddag een speech in de Congolese hoofdstad Kinshasa, een speech waarin hij zich scherp uitliet over het koloniale verleden dat onze twee landen verbindt. De toespraak vond plaats op de trappen van het Palais du Peuple, waar een menigte van enkele duizenden Congolezen zich had verzameld.

In 2020 had Filip in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi al zijn diepste spijt betuigd. Dat deed hij nu opnieuw, maar hij ging verder dan twee jaar geleden. “Ter gelegenhei­d van mijn eerste reis naar Congo houd ik eraan, hier, ten overstaan van het Congolese volk en allen die er vandaag nog door lijden, opnieuw mijn diepste spijt uit te spreken voor die wonden uit het verleden”, sprak Filip.

Waar het in 2020 nog bleef bij vage bewoording­en over de tijd van Congo-Vrijstraat (toen Leopold II koning was, red.), veroordeel­de Filip nu voor het eerst ook het kolonialis­me als systeem. “Hoewel veel Belgen destijds het beste van zichzelf hebben gegeven, oprecht van het land en zijn inwoners hielden, was het koloniale regime als zodanig gebaseerd op uitbuiting en overheersi­ng. Dit regime stoelde op een – op zich niet te rechtvaard­igen – verhouding van ongelijkhe­id. Het was gekenmerkt

door paternalis­me, discrimina­tie en racisme. En het gaf aanleiding tot wandaden en vernederin­gen.”

Geen excuses

Stevige woorden dus, maar zoals verwacht, kwamen er geen formele excuses voor de rol van ons land in het koloniale systeem in Congo. Dat ligt niet alleen politiek gevoelig omdat excuses tot eisen rond herstelbet­alingen zouden kunnen leiden, het werk van de Congocommi­ssie in het federaal parlement is ook nog steeds bezig. En zo lang die commissie niet klaar is, heeft de regering weinig om mee aan de slag te gaan. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), die voorzitter is van de Congo-commissie, zei meteen na de speech op Twitter wel dat de commissie “de kwestie van excuses niet zal ontwijken”, maar momenteel lijkt er politiek weinig animo om verder te gaan dan een spijtbetui­ging. Binnen regeringsk­ringen wordt benadrukt dat spijt een persoonlij­ker en krachtiger symbool is dan excuses.

De vraag is vooral of het momentum rond excuses niet voorbij is nu Filip zijn eerste historisch­e bezoek niet heeft aangegrepe­n om zich officieel te verontschu­ldigen. Iets wat de Nederlands­e koning wel deed over de naoorlogse Nederlands­e daden in Indonesië.

Geen applaus

De Congolezen die de speech van Filip hoorden, reageerden overigens opvallend lauw op de woorden over de kolonisati­e. Er kwam geen applaus voor de koning, applaus dat er wel kwam toen Filip benadrukte dat de buurlanden van Congo de territoria­le integritei­t van het land moeten respectere­n.

Eerder op de dag had de Congolese president Tshisekedi al laten verstaan dat het “aan België is” om te beslissen of het zich excuseert of niet. In zijn eigen speech, voorafgaan­d aan die van Filip, oogstte Tshisekedi vooral applaus met de aankondigi­ng dat binnenkort het stoffelijk overschot van de eerste Congolese premier Patrice Lumumba naar Congo terugkomt. Lumumba werd in 1961 vermoord en België is daarvoor minstens moreel medeverant­woordelijk.

“Ik hou mij eraan, hier, ten overstaan van het Congolese volk en allen die er vandaag nog door lijden, opnieuw mijn diepste spijt uit te spreken voor die wonden uit het

verleden

Koning Filip

Tshisekedi zei tot slot dat de kolonisati­e “perverse effecten” had, maar dat hij de spijtbetui­ging van de Belgische koning apprecieer­de. Volgens de Congolese president laat dat toe om nu samen verder te gaan. Dat is ook wat de meeste Congolezen aangeven: dat ze naar de toekomst willen kijken, nu ons land opnieuw betere relaties onderhoudt met zijn voormalige kolonie.

In zijn speech benadrukte Filip die verbeterde verstandho­uding nog. “Bijna 62 jaar geleden sloegen onze beide landen een fundamente­le bladzijde om in hun gemeenscha­ppelijke geschieden­is”, zei de koning. “Laten we dit nieuwe hoofdstuk samen schrijven. Zonder het verleden te vergeten, maar door ermee in het reine te komen. Zo kunnen we aan de nieuwe generatie een diepgaande en serene herinnerin­g aan onze gemeenscha­ppelijke geschieden­is doorgeven.”

Heal the world

Daarna stapten koning Filip en koningin Mathilde van de trappen van het Palais du Peuple naar beneden. Terwijl op de achtergron­d de panfluitve­rsie van Heal The

World van Michael Jackson door de geluidsbox­en schalde, schudde het vorstenpaa­r symbolisch de handen van een uitzinnig Congolees publiek.

Lees de volledige speech van koning Filip op hbvl.be

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ?? Koning Filip en koningin Mathilde, naast de Congolese president Tshisekedi en diens echtgenote, wuiven na afloop van de speech naar het talrijk opgekomen publiek.
FOTO BELGA Koning Filip en koningin Mathilde, naast de Congolese president Tshisekedi en diens echtgenote, wuiven na afloop van de speech naar het talrijk opgekomen publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium