Het Belang van Limburg

Congo krijgt masker terug

-

Voor de eerste keer in de geschieden­is heeft ons land een kunstwerk voor onbepaalde tijd teruggegev­en aan Congo. Koning Filip overhandig­de het grote masker aan president Tshisekedi.

Het is ons land menens met de teruggave van het Congolese cultureel patrimoniu­m dat zich in België bevindt. Woensdag onthulde koning Filip in het Musée National in Kinshasa samen met president Tshisekedi een 1,3 meter groot “kakungu”-masker. Het masker werd gebruikt voor rituelen om jongeren te beschermen. Het werk komt uit het AfricaMuse­um in Tervuren, maar wordt nu voor onbepaalde duur in bruikleen gegeven. Het werk, geen roofkunst maar in 1954 gekocht door een medewerker van het AfricaMuse­um, werd samen met het Musée National uitgekozen uit een lijst met 85.000 Congolese kunststukk­en die zich in België bevinden.

Samen beslissen

“Dit is het begin van een sterkere culturele samenwerki­ng tussen België en Congo”, zei koning Filip tijdens de overhandig­ing. De schenking gaat vooraf aan een proces waarbij ons land nog veel meer Congolees erfgoed wil teruggeven. De regering maakt zich sterk dat België voor die zogenaamde ‘restitutie’ een uniek systeem heeft uitgewerkt. In plaats van eenrichtin­gsverkeer is het de bedoeling dat Congolese en Belgische experten samen beslissen welke kunstwerke­n onderzocht zullen worden. Als het om roofkunst blijkt te gaan, kan Congo het eigendomsr­echt krijgen. In een tweede fase zal worden bekeken of de stukken ook effectief terugkunne­n naar Congo. De vraag is immers of het land voldoende middelen heeft om een grote schenking onder te kunnen brengen en om de stukken in de juiste omstandigh­eden te kunnen conservere­n.

 ?? FOTO BELGA ?? Het kakungu-masker.
FOTO BELGA Het kakungu-masker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium