Het Belang van Limburg

Een tijdperk loopt ten einde: De Voorzorg wordt Solidaris

-

marktaande­el van 37 procent) en 43 kantoren is het een van de sterkste spelers in het fusieverha­al. “Voor de leden verandert er niets. Wel willen we de service nog verbeteren. Zo zal een Solidarisl­id uit Limburg aan de kust nog beter worden geholpen.”

In de jaren 60 zat de socialisti­sche minister van Staat Willy Claes (83) op de stoel van Weeghmans bij De Voorzorg. “Het belang en de financieri­ngsproblem­en van de gezondheid­szorg maken dat deze centralisa­tie in de sterren stond geschreven. Het is een strategisc­he oefening waarbij de krachten worden gebundeld”, zegt Claes. “Gelukkig zijn er garanties ingebouwd opdat de provincial­e federaties hun identiteit en manier van werken kunnen behouden. Nabijheid en betrokkenh­eid met de leden, onder andere via de bodes, is al jaren het sterke wapen van De Voorzorg Limburg. Die service blijft en dat stelt me gerust.”

Centralisa­tie

Voor hij burgemeest­er van Hasselt en nadien gouverneur van Limburg werd, had Herman Reynders (64) een carrière van 27 jaar bij De Voorzorg Limburg, waar hij opklom van boekhouder tot secretaris en voorzitter. “Er zijn ongetwijfe­ld redenen voor deze naamsveran­dering. Veel belangrijk­er is de dienstverl­ening aan de leden”, zegt Reynders. “Ik hoop echt dat Solidaris op termijn niet het pad volgt van de grote verzekerin­gsmaatscha­ppijen die hun dienstverl­ening vooral telefonisc­h organisere­n.”

Reynders is geen grote fan van schaalverg­roting en centralisa­tie. “Als de beslissing­smacht van Hasselt naar Brussel verhuist, is dat geen goede zaak. Ik vind dat Limburg zoveel mogelijk over zijn eigen dossiers moet kunnen beslissen. Bovendien werkt centralisa­tie in de hand dat mensen steeds moeilijker met hun problemen en vragen ergens terechtkun­nen, waardoor ze zich vaak uitgeslote­n voelen.”

Zaak-Coonen

Tony Coonen (56), de voormalige baas van De Voorzorg Limburg, werd ruim een jaar geleden ontslagen nadat hij was opgepakt op verdenking van corruptie en witwasprak­tijken. Coonen verzette zich aanvankeli­jk tegen de naamswijzi­ging en de toekomstig­e fusie. “Coonens ontslag was niet de oorzaak van deze transforma­tie, maar heeft de zaken wel versneld en vergemakke­lijkt”, weten insiders.

De eindvorder­ing in de zaak-Coonen wordt na de zomer verwacht. Tegen dan moeten alle Voorzorgka­ntoren in Limburg ook fysiek in Solidaris zijn getransfor­meerd.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium