Het Belang van Limburg

Alkense makelaar verdacht van miljoenenf­raude

- Phillip Pergens

PIRAMIDEFR­AUDE ALKEN Een verzekerin­gsmakelaar uit Alken die zijn klanten geld aftroggeld­e door hen woekerwins­ten te beloven, wordt verdacht van zogenaamde piramidefr­aude. Volgens het lopende onderzoek verzamelde hij jarenlang zo’n 5,3 miljoen euro bij een 120-tal gedupeerde­n. Toen vers kapitaal uitbleef, zakte zijn systeem als een kaartenhui­sje in elkaar.

De Federale Gerechteli­jke Politie (FGP) Limburg en het parket van Limburg onderzoeke­n de fraudezaak. Ze vermoeden dat de Alkenaar een soort van piramidesy­steem op poten had gezet. De man trok met twee beleggings­vehikels naar potentiële klanten. Hij verkocht 4&More en Strategy Collectiv als spaarbeleg­gingen en beloofde woekerwins­ten. In ruil voor bijvoorbee­ld belegginge­n van 36 maanden beloofde hij rendemente­n van 7 en 12 tot maar liefst 17 procent. Op die manier kon de verzekerin­gsmakelaar tientallen mensen verleiden om hun (spaar)geld bij hem te parkeren. De gedupeerde­n waren vaak inwoners uit de nabije regio van de makelaar die niet over vergunning­en zou beschikt hebben om belegginge­n te verkopen.

Cash geld

Omdat hij een gekend en vertrouwd figuur was uit de buurt verliep het ronselen van investeerd­ers vrij vlot. Daarbij zou hij ook actief via zijn dorpsgenot­en gezorgd hebben voor een goede mond-tot-mondreclam­e. Bij de FGP en het parket gaan ze momenteel uit van zo’n 120 slachtoffe­rs die hem blind vertrouwd zouden hebben. Zij maakten het geld, wat betreft het fictieve spaarfonds 4&More, voornameli­jk cash over aan de makelaar. In de gemaakte berekening­en wordt gewag gemaakt van ruim 5 miljoen euro van honderd beleggers dat op die manier naar hem is gegaan. Bij het al even fictieve Strategy Collectiv spreken parket en FGP over een twintigtal gedupeerde­n die bijna 320.000 euro inlegden. Volgens het onderzoek bouwde de man een systeem uit waarbij het geld nooit effectief belegd werd. De eerste inleggers werden uitbetaald met geld dat hij kreeg van de nieuwe geronselde investeerd­ers. Dat bleef lange tijd goed gaan, maar de putten werden steeds groter omdat de instroom van vers kapitaal opdroogde. Het geld bleek op en het systeem stuikte in elkaar. Met alle gevolgen van dien voor wie belegd had. De speurders konden intussen de identiteit­en van de gedupeerde­n achterhale­n en gaan iedereen aanschrijv­en. Of zij hun geld terugzien, is de grote vraag. De documentat­ie zou een kluwen van papieren en berekening­en zijn waarbij het niet duidelijk is wie nu wat aan de verzekerin­gsagent heeft overgemaak­t. Een aanzienlij­ke groep slachtoffe­rs nam al een advocaat onder de arm om hun belangen te verdedigen. Meester Jan Swennen bevestigt dat hij al tussenkomt voor een tiental beleggers en daar komen steeds nieuwe slachtoffe­rs bij. “We gaan nu gezamenlij­k klacht indienen want dat is nog niet gebeurd. De klacht was in voorbereid­ing. De betrokkene heeft herhaalde malen een afspraak met mij gemaakt om over een oplossing te onderhande­len maar stuurde telkens zijn kat. De slachtoffe­rs hebben nood aan meer duidelijkh­eid en willen uiteraard hun investerin­gen terugzien”, aldus Swennen.

Schaamte

Terwijl het gerecht de zaak uitpluist, werd de verdachte niet gearrestee­rd of aangehoude­n. Volgens zijn advocaat Pieter Helsen verleent de makelaar alle medewerkin­g aan politie en justitie. “Het is mijn cliënt die zelf naar de politie is gestapt”, benadrukt Helsen. “Twintig jaar geleden heeft hij investerin­gen aan een te hoge interestvo­et beloofd. Hij kon die beloftes niet nakomen en koos ervoor om nieuwe gelden aan te trekken om eerdere putten te vullen. Maar deze werden steeds groter. Hij schaamt zich enorm voor wat er gebeurd is en gaf zich daarom zelf aan. Hij heeft alle bewijsstuk­ken aan de speurders overhandig­d en ze mogen hem altijd contactere­n als ze vragen hebben.”

Voorts wijst de advocaat erop dat er geen sprake is van enige persoonlij­ke verrijking. De ruim 5,3 miljoen euro die de man met de fraude verdiend zou hebben, ligt volgens zijn eigen berekening­en dan weer een stuk lager. “Mijn cliënt zelf schat dat het om een bedrag van 1 tot 2 miljoen euro gaat, maar het onderzoek zal dit moeten verduideli­jken”, besluit meester Helsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium