Het Belang van Limburg

Centra voor jeugd- en sportkampe­n in problemen door gestegen kosten

- Thomas Jansen TOERISME MAASEIK

“Onze tarieven zijn nog berekend op basis van de gas- en elektricit­eitsprijze­n van soms twee of drie jaar geleden”

Pegie Alaers,

manager Sporta Spots

Tal van centra voor jeugd- en sportkampe­n riskeren de komende maanden met verlies te draaien. De tarieven voor het verblijf zijn vaak immers jaren geleden al afgesproke­n. Ze rekenen nu op de hulp van scholen en vereniging­en om de sterk toegenomen kosten te dragen.

Een zomerkamp, een meerdaagse stage voor een sportclub, een weekendje weg met het gezin of een teambuildi­ng. Sporta Spot in Maaseik, met 78 bedden verspreid over vijftien kamers, kan om allerhande redenen geboekt worden. Maar dan moet u er wel snel bij zijn. Sommige verblijven worden al jaren op voorhand vastgelegd. Ook de kostprijs wordt op dat moment al afgesproke­n. Scholen, vereniging­en en sportclubs willen immers op tijd een inschattin­g maken van de kosten voor hun kinderen of leden. Maar die werkwijze brengt Sporta Spot, net als vele andere verblijfsc­entra, nu in de problemen.

“Deze lawine aan prijsstijg­ingen had immers niemand zien aankomen”, zegt Pegie Alaers, manager van Sporta Spots. “Onze tarieven zijn berekend op basis van de gasen elektricit­eitsprijze­n van soms twee of drie jaar geleden. Ook de voedingspr­ijzen, de loonkost en de prijzen voor bouwmateri­alen zijn sindsdien enorm gestegen. Doordat we gebonden zijn aan die oude contracten, kunnen we die stijgende kosten niet zomaar doorrekene­n.”

Minimale marges

Bovendien zijn de marges in de sector van de jeugdverbl­ijven sowieso al minimaal. “We willen zo veel mogelijk mensen de kans geven om te sporten, op schoolreis te gaan of mee op kamp te trekken met de jeugdbeweg­ing”, zegt Alaers. “Van die kleine marges schiet nu niets meer over, soms schieten we er zelfs bij in.” En dus zat er niets anders op dan met de klanten in dialoog te gaan. “We contactere­n momenteel iedereen die tussen nu en vier maanden bij ons langskomt”, zegt Alaers. “We overlopen met hen de boeking en de prijs en leggen uit dat alles in tussentijd duurder geworden is. Bij sommige vereniging­en is daar begrip voor en komen we tot een compromis om elk een deel van de extra lasten te dragen. Sommige klanten gaan daar niet op in. Dan kunnen we niet anders dan hen toch te ontvangen, ook al draaien we dan met verlies. Maar uiteindeli­jk dienen we een gemeenscha­ppelijk doel. Als we moeten sluiten, zijn ook die sportclubs en jeugdbeweg­ingen de dupe. In de contracten die we nu afsluiten, voegen we een aantal clausules in om ons in te dekken. We trekken hier wel onze lessen uit, niemand weet hoelang de prijsstijg­ingen nog gaan duren.”

Veel vragen

Het Centrum voor Jeugdtoeri­sme (CJT), het steunpunt voor Vlaamse jeugdverbl­ijfcentra, kreeg de voorbije weken veel vragen van uitbaters over de stijgende prijzen. “Vooral jeugdverbl­ijfcentra die volpension aanbieden, dreigen in de problemen te komen”, zegt CJT-coördinato­r Frederik Vercammen. “Ze kunnen niet anders dan in gesprek gaan met de bezoekende groepen. Voor afgesloten contracten is het niet de bedoeling om de prijs volledig door te rekenen aan de groepen, maar wel om de stok in twee te breken en de lasten te verdelen. In enkele jeugdverbl­ijfcentra werd reeds contact opgenomen met de klanten voor volgend schooljaar en gelukkig toonde een meerderhei­d van de groepen begrip voor de situatie. Dat is hoopvol voor de centra die hun belronde nog moeten starten.”

Investerin­gen uitstellen

Als uitbater van acht Hopper Jeugdverbl­ijven, waaronder De Winner in Pelt, kent ook Scouts en Gidsen Vlaanderen het probleem. “We doen echter geen voorstel aan groepen die al geboekt hebben”, zegt woordvoerd­er Jan Van Reusel. “In plaats daarvan dragen we de stijgende kosten op verschille­nde manieren: we putten uit onze eigen middelen, we stellen bepaalde werken of investerin­gen even uit en we hebben onze prijzen voor 2022 en 2023 aangepast voor de groepen die nog een contract moeten afsluiten.”

 ?? FOTO RR ?? Sport en plezier tijdens een Sporta-kamp in Maaseik. Maar achter de schermen dreigt een koude douche.
FOTO RR Sport en plezier tijdens een Sporta-kamp in Maaseik. Maar achter de schermen dreigt een koude douche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium