Het Belang van Limburg

Fluvius gaat 36.000 km stroomnet versterken

- HASSELT Guy Thuwis

Fluvius wil de komende tien jaar 4 miljard euro extra investeren om het stroomnet klaar te maken voor de energietra­nsitie. In dit ‘no regret’-actieplan moet 30.000 km laagspanni­ng en 6.000 km middenspan­ning versterkt worden.

De extra investerin­gen komen bovenop de al geplande 7 miljard euro aan investerin­gen die ook zonder de energietra­nsitie nodig zijn. De Vlaamse regulator Vreg beslist in het najaar over het nieuwe actieplan, want de 4 miljard extra zal ook voelbaar zijn in onze stroomfact­uur. Een gezin zou hierdoor jaarlijks ongeveer 25 euro meer moeten betalen. Tegelijk worden de investerin­gen in gasaanslui­tingen de komende tien jaar wel gehalveerd tot 88 miljoen euro per jaar. Limburg is overigens de provincie met de laagste aansluitin­gsgraad voor aardgas. Die ligt hier op 68,6 procent.

Fluvius zegt dat de extra investerin­gen nodig zijn om de elektrific­atie van mobiliteit, verwarming en industrie vlot te laten verlopen. Zo verwacht men over tien jaar 1,5 miljoen elektrisch­e wagens, massaal veel warmtepomp­en en zonnepanel­en en een stijgend stroomverb­ruik van de industrie. 40 procent van het laagspanni­ngsnet voor gezinnen en kleine bedrijven en 13 procent van het middenspan­ningsnet voor grotere bedrijven moet aangepast worden. Voor het opladen van elektrisch­e wagens is het bijvoorbee­ld nodig dat alle 230 volt-netten vervangen worden door 400 V-netten. Het gaat om meer dan 18.000 km 230 V-netten, vooral in historisch­e steden en de rand rond Brussel. Limburg heeft, op Voeren na, uitsluiten­d 400 V-netten.

Omvormers zonnepanel­en

In Limburg zal er vooral geïnvestee­rd worden in netverster­king op plaatsen waar omvormers van zonnepanel­en dreigen uit te vallen. Omdat in landelijk gebied de huizen verder van elkaar staan, moet de stroom een langere afstand over één kabel afleggen. “Dat is nooit een probleem geweest, die netten zijn gewoon anders aangelegd”, zegt Björn

Verdoodt van Fluvius.”Als er in een straat op korte afstand veel zonnepanel­en liggen en de zon fel schijnt, kan er op die langere kabel een file ontstaan om stroom op het net te zetten. Als de spanning te hoog oploopt, schakelt de omvormer uit veiligheid een tijdje uit. Het is meestal een lokaal en zeer klein probleem, maar om het niet langer te laten aangroeien, investeren we in een versterkin­g van het net.” Dat betekent in Limburg vooral meer kabels en meer distributi­ecabines.

Windmolens

In Limburg zijn er ook grotere ingrepen gepland op plaatsen waar veel zonneparke­n en windmolens zijn. Zo komt er aan het Kristalpar­k in Lommel een nieuwe aftakking naar de hoogspanni­ng. In Genk-Zuid zal het transforma­torstation Langerlo versterkt worden. In Gingelom en Landen kunnen geen bijkomende windmolens meer aangeslote­n worden en moet het transforma­torstation van Hannuit gesaneerd worden. In Herderen (Riemst) gaat men een nieuw 30 kilovolt-station bouwen om nieuwe windmolens te laten draaien.

 ?? FOTO RR ?? Fluvius wil de komende tien jaar 4 miljard euro extra investeren in het stroomnet om de verwachte elektrific­atie van mobiliteit, verwarming en industrie vlot te laten verlopen.
FOTO RR Fluvius wil de komende tien jaar 4 miljard euro extra investeren in het stroomnet om de verwachte elektrific­atie van mobiliteit, verwarming en industrie vlot te laten verlopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium