Het Belang van Limburg

“Wereldreco­rd met concert voor 1 miljoen betalende kijkers”

De pandemie heeft het Amerikaans-Belgisch-Koreaanse livestream­bedrijf Kiswe van (ex-)Truienaar Wim Sweldens een extra boost gegeven.

- Van onze verslaggev­er in New York Liliana Casagrande

HANDELSMIS­SIE VS NEW YORK

De 500-koppige handelskar­avaan die onder leiding van prinses Astrid dezer dagen door de VS trekt, hield gisteren halt in New York. Een van de vele focussen ligt op technologi­e. Ook in die sector volgen bedrijven soms een verrassend pad.

Neem nu Kiswe, een Amerikaans bedrijf van een Truienaar en een Koreaan dat een vestiging heeft opgericht in Hasselt. “Ik woon al dertig jaar in Amerika, langer dan ik ooit in België heb gewoond”, zegt Wim Sweldens, CEO van Kiswe. “In 2013 zijn we met Kiswe gestart in de VS, een jaar later op de Cordacampu­s in Hasselt. Deze handelsmis­sie is bedoeld voor Belgische bedrijven die hier contacten zoeken. Ons bedrijf is de vreemde eend in de bijt, want wij hebben die contacten al.” De interesse vanuit België begrijpt hij wel. “Amerika is nog altijd het land van de innovatie, van de nieuwe ideeën en technologi­eën. Zakendoen is hier anders dan in België en zeker niet makkelijk. Een bedrijf dat hier wil investeren, moet ook mensen in dienst nemen die het Amerikaans­e ecosysteem kennen, anders lukt het niet. Het voordeel is dat je hier veel meer risicokapi­taal vindt. Voor Kiswe hebben we bijvoorbee­ld wel Amerikaans­e investeerd­ers, maar geen Belgische. Technisch gezien zijn wij zelf ook nog een start-up.”

Ronde op rollen

Sinds de pandemie is de interesse voor livestream groot. “We hebben in volle pandemie de Ronde van Vlaanderen op rollen georganise­erd, waarbij Wout Van Aert en Greg Van Avermaet thuis fietsten. Dat heeft zeer veel aandacht opgeleverd, tot in de New York Times toe. Wat wij doen, is meer dan livestream­en, wij voegen een extra dimensie toe. De kijker krijgt de kans om mee te doen waardoor je een hybride evenement krijgt.”

Dat is niet alleen dankbaar voor sport maar ook voor concerten. “De kijker kan niet alleen zijn camerahoek kiezen en inzoomen op zijn favoriete artiest, maar ook applaudiss­eren, chatten of korte video’s opladen. Artiesten kunnen zien in welk land of stad hun fans zitten en daarop inspelen. Met de zeer populaire Koreaanse boyband BTS hadden we al voor de pandemie een overeenkom­st voor hun wereldtour. Toen die werd afgelast, hebben we de hele tour als livestream­concept uitgewerkt. Een van hun concerten heeft 1,2 miljoen betalende kijkers gehaald, een wereldreco­rd volgens het Guinness Book of Records. Artiesten kunnen veel meer verdienen, want een concert kan nooit uitverkoch­t geraken. We zijn de pioniers in dit soort van interactie­ve streaming.”

WK voetbal

Waarom heeft een bedrijf als Kiswe nog een stek in Hasselt nodig? “Omdat ze daar goede medewerker­s hebben, de productie gebeurt in Hasselt. We hebben elf personeels­leden in Hasselt, evenveel in Seoul, en zestig in de VS. Maar eigenlijk maakt het voor ons niet uit waar iemand woont. Je kan van overal voor ons werken. Ik werk zelf ook geregeld in België. Afgelopen winter ben ik er vier maanden geweest voor een heel groot sportevene­ment waarbij we een studio in Vilvoorde hebben afgehuurd en zeventig freelancer­s hebben ingeschake­ld. Nee, ik mag niet zeggen welk.” Kiswe heeft een nieuw doel voor ogen: het WK voetbal van 2026. Dat gaat deels door in de VS. “Misschien komen de contacten van deze missie daarvoor nog van pas”, lacht Wim Sweldens.

GROENE ENERGIE

 ?? FOTO RR/RTR ?? Wim Swelders, CEO van Kiswe in New York. Zijn bedrijf organiseer­de de livestream van de Ronde van Vlaanderen op rollen en van het grootste (betalende) concert ooit, van de K-popband BTS.
FOTO RR/RTR Wim Swelders, CEO van Kiswe in New York. Zijn bedrijf organiseer­de de livestream van de Ronde van Vlaanderen op rollen en van het grootste (betalende) concert ooit, van de K-popband BTS.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium