Het Belang van Limburg

‘Deense Ikea’ JYSK start mega-offensief in ons land

- Kristof Simoens

WOONWINKEL­KETEN

LELYSTAD/BRUSSEL/BILZEN

De Deense Ikea, zo wordt JYSK weleens genoemd. “En neen, dat vinden we niet vervelend, we zijn dat intussen gewend”, zegt Frank Christant, country manager voor België, Nederland en Frankrijk. “De gemiddelde Vlaming denkt immers dat Zweden en Denen dezelfde zijn, maar die zijn al even verschille­nd als Vlamingen en Nederlande­rs. Ik mag dat zeggen, want als Nederlande­r woon ik al bijna 20 jaar in Vlaanderen.”

Niet dat de vergelijki­ng met Ikea zó gek is. “We komen allebei uit Scandinavi­ë, zijn allebei actief op de woonmarkt en ook bij ons vind je meubelen in pakket om zelf samen te stellen.” Wijlen Lars Larsen, die in 1979 in Aarhus begon met een matrassenw­inkel en van wie de nazaten het bedrijf nog altijd in handen hebben, zei ooit als grap: Het grootste verschil met Ikea? Wij verkopen geen köttbullar. “Al zijn er natuurlijk meer verschilpu­nten: wij opereren via méér en kleinere winkels (toch nog altijd circa 1.000 vierkante meter, nvdr.), dichter bij de klant. En ons aanbod is meer hygge: knus en gezellig op zijn Deens.”

Razend ambitieus

JYSK – wat zoveel betekent als ‘afkomstig van Jutland’, het Deense schiereila­nd waar Larsen zelf geboren werd – is intussen uitgegroei­d tot een wereldspel­er met ruim 3.000 winkels in 50 landen, 28.400 medewerker­s (van wie een 600-tal bij ons) en een wereldwijd­e omzet van omgerekend dik 4 miljard euro. In 2017 landden ze in België en deze zomer zitten ze al aan vijftig vestiginge­n in ons land. “In België boekten we in ons recentste boekjaar, dat tot eind augustus 2021 liep, een omzet van 66,7 miljoen euro en een brutowinst van 10 miljoen. Dit jaar zal dat dankzij extra verkoop in de bestaande winkels en de opening van nieuwe vestiginge­n substantie­el meer zijn”, zegt Christant. JYSK opende de voorbije week nog twee winkels (in Ninove en Leuze-en-Hainaut) en in de komende maanden volgen nog Bilzen, Mol en Herstal.

En daar blijft het niet bij, want JYSK drukt in ons land fors het gaspedaal in: “Voor volgend boekjaar liggen al tien nieuwe locaties contractue­el vast en zijn er nog drie zo goed als rond. Einddoel is 125 à 130 winkels in heel België”, zegt de country manager. “We zijn begonnen in retailpark­en, daarna met baanwinkel­s, en de laatste jaren hebben we gezien dat ook vrijstaand­e winkels in de rand van kleinere steden prima draaien. Dat opent perspectie­ven.”

Om die groei te schragen bouwt JYSK samen met de Gentse vastgoedon­twikkelaar MG Real Estate een gloednieuw warehouse van 60.000 vierkante meter in het Nederlands­e Lelystad. Van daaruit zullen eind dit jaar alle producten voor Nederland en België worden verdeeld. Daarnaast komt er een distributi­ecentrum dat jaarlijks circa 8.000 containers zal verschepen naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het tijdperk dat Ikea het rijk voor zich alleen had, is stilaan voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium