Het Belang van Limburg

Overvloedi­ge neerslag brengt redding voor oogst

- Ruben Steegen

LANDBOUW HASSELT De landbouwse­ctor haalt opgelucht adem: de dreiging van een mislukte oogst door het droge voorjaar is dankzij de overvloedi­ge neerslag voorlopig geweken. “Voorlopig kunnen we er weer tegen, maar de grondwater­standen blijven zeer laag”, klinkt het.

U bent het na de zondvloed van afgelopen zondag misschien alweer vergeten, maar we hebben er een kurkdroog voorjaar op zitten. In maart, april en de eerste helft van mei kwam in Limburg nauwelijks neerslag van betekenis naar beneden, waardoor de boeren in de problemen kwamen. Gewassen als rabarber, erwtjes, spinazie en de vroege aardappele­n snakten wekenlang naar water.

“De regen van de voorbije dagen was broodnodig, de dreiging van een mislukte oogst is voorlopig afgewend”, zegt Hoeselts landbouwex­pert Leander Hex. “Gewassen die al zijn geoogst hebben uiteraard schade opgelopen, maar granen, grassen en aardappele­n krijgen nu eindelijk het vocht waar ze al zo lang om vroegen. Zeker de langdurige, malse regen van woensdag was perfect. Dan krijgt het water de tijd om in de bodem te dringen.”

Dat beaamt landbouwer Johan Hillen uit Helchteren, die gras en maïs voor zijn koeien teelt. “Het gras had het moeilijk, maar kan zich nu weer herpakken. Voorlopig zitten we goed, maar het mag ook weer niet té nat worden. Geef mij nog maar eens een typisch

Belgische, gematigde kwakkelzom­er.”

Lage grondwater­standen

Landbouwer Gunter Herbots van akkerbouwb­edrijf Porta uit Gingelom startte maandag met het oogsten van de vroege erwten. “Die eerste oogst was ondanks de droogte nog aanvaardba­ar, maar zeker niet fantastisc­h”, vertelt de teler, die blij is dat zijn gewassen weer kunnen bijtanken. “Maar het moet niet blijven plenzen. Ik moet nog honderd hectaren erwten oogsten, maar dat lukt vandaag niet met deze regen.”

Bij de Boerenbond benadrukke­n ze dat de structurel­e droogte nog lang niet is opgelost. “De grondwater­standen blijven zeer laag, die raken met een paar weken neerslag niet aangevuld”, zegt Leander Hex. “Voorlopig zitten we weer even goed, maar als het straks een maand droog blijft zullen de boeren het opnieuw moeilijk krijgen.”

Het extra captatieve­rbod in de zuidwesten van Limburg blijft bovendien van kracht. “Zolang de Vlaamse droogtecom­missie code geel aanhoudt, blijft dat verbod gelden”, zegt arrondisse­mentscommi­ssaris Michel Carlier. “Het heeft de voorbije dagen inderdaad geregend, maar de Limburgse grondwater­standen blijven erg laag.” Volgende maandag komt de Vlaamse droogtecom­missie opnieuw samen. Pas als die terugschak­elt naar code groen, kan de provincie het extra captatieve­rbod opheffen.

 ?? FOTO RL ?? Landbouwer Johan Hillen.
FOTO RL Landbouwer Johan Hillen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium