Het Belang van Limburg

Hobbyboere­n met paarden en runderen krijgen ook subsidies voor wolfwerend­e maatregele­n

-

Al sinds vorig jaar bestaat er een ondersteun­ingsmechan­isme voor veehouders die hun rasters wolfwerend maken. Zij krijgen 90 procent van de gebruikte materialen terugbetaa­ld. Die financiële ondersteun­ing wordt nu uitgebreid, zo laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Belangrijk voor de Limburgse hobbyveeho­uders met grootvee is dat er voor hen een schutkring is afgebakend. Binnen deze kring zitten de gemeenten waar het risico op schade door de wolf bij grootvee groter is. “Wolven kunnen zich op groter vee richten op het ogenblik dat hun nieuwe welpen groter worden. Vooral in het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanv­allen aangezien de jongen dan overschake­len op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden”, zegt Demir. In 2021 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevalle­n. Dat zorgde voor ongerusthe­id bij de houders van grotere dieren. Demir: “Nu er net opnieuw welpen geboren zijn, kunnen alle hobbygroot­veehouders die binnen deze schutkring liggen ondersteun­ing vragen om de nodige maatregele­n te nemen.” De schutkring waarbinnen de subsidies mogelijk zijn, is afgebakend door Natuur en Bos. Dit geldt voor 6 maanden (tot 17/11/2022) en is - indien nodig verlengbaa­r. Voor veehouders met een landbouwnu­mmer en ondernemin­gsnummer geldt de regeling via het VLIF.

Risicogebi­ed

Intussen is ook het risicogebi­ed de perimeter waarbinnen subsidies voor wolfwerend­e middelen voor kleinvee bekomen kunnen worden - uitgebreid. Tot nu toe besloeg het risicogebi­ed de gemeenten waarin de wolvenroed­el van Limburg actief is. Maar nu zitten daar ook nieuwe gemeenten in de provincie Antwerpen bij. Minister Demir: “We stellen vast dat wolven momenteel vooral migratiero­utes volgen die hen via het noorden van Antwerpen naar Vlaanderen leiden. Wolven zijn meermaals gesignalee­rd in de omgeving van het grenspark Kalmthouts­e Heide. Sommigen bleven er ook langer in de winter. Ik heb daarom beslist om veehouders ook in een perimeter rond dit natuurgebi­ed te ondersteun­en. Door de verruiming van de perimeter kunnen nu profession­ele veehouders beroep doen op de ondersteun­ing via de landbouwad­ministrati­e en kunnen amateurhou­ders van kleinvee een subsidiedo­ssier indienen bij het agentschap voor Natuur en Bos. Want preventie is een belangrijk­e sleutel tot het succesvol samenleven met wolven.”

Welpen

Over de nieuwe lichting welpen in Limburg blijkt tot nu weinig bekend te zijn. De jongen kunnen intussen al wel het nest verlaten en zullen nu en dan eens rondhuppel­en. Maar met hoeveel ze precies zijn, is niet geweten. Om ze allemaal samen voor een wildcamera te krijgen is dan ook heel moeilijk. Momenteel zijn ze ook nog volledig afhankelij­k van hun moeder Noëlla.

→ https://www.natuurenbo­s.be/wolf/schade#schutkring

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) “Alle hobbygroot­veehouders in de afgebakend­e schutkring kunnen ondersteun­ing vragen om de nodige maatregele­n te nemen.”
FOTO TOM PALMAERS Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) “Alle hobbygroot­veehouders in de afgebakend­e schutkring kunnen ondersteun­ing vragen om de nodige maatregele­n te nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium