Het Belang van Limburg

Man rijdt in op klas in Berlijn: leerkracht sterft, 6 leerlingen kritiek

-

ONDERZOEK AANSLAG BERLIJN

Eén leerkracht op slag dood en negen leerlingen ernstig gewond, van wie zes in levensgeva­ar. De balans is loodzwaar nadat gisterocht­end een man inreed op voetganger­s in Berlijn. Op bijna exact dezelfde plek stierven zes jaar geleden elf mensen toen een man inreed op een kerstmarkt.

Het drama gebeurde rond halfelf in hartje Berlijn, op het kruispunt van de winkelstra­at Kurfürsten­damm met de Breitschei­dplatz. De chauffeur reed eerst met hoge snelheid het trottoir op, om net voor het kruispunt in te rijden op een groep mensen. Daarna zou hij met zijn zilveren Renault Clio teruggekee­rd zijn om 200 meter verderop opnieuw de stoep op te rijden. Uiteindeli­jk kwam hij tot stilstand in de etalage van een parfumerie­winkel.

Schooltje

Een 51-jarige leerkracht uit het stadje Bad Arolsen stierf ter plaatse. Negen leerlingen van de Kaulbach school raakten ernstig gewond. Zes van hen vochten gisteravon­d nog steeds voor hun leven. Een andere leerkracht, een zwangere vrouw, zou haar heup hebben gebroken. Verschille­nde andere slachtoffe­rs liepen lichte verwonding­en op.

De 29-jarige bestuurder Gor H. probeerde nog te vluchten maar werd door voorbijgan­gers in bedwang gehouden. De politie pakte hem op. Het gaat om een Armeniër met de Duitse nationalit­eit. Volgens de Duitse krant Der Tagesspieg­el zou de Renault Clio op naam van zijn zus staan. Beiden hebben hun domicilie in Charlotten­burg, een chique wijk in WestBerlij­n. De man zou geen onbekende zijn bij de politie. Volgens de Duitse tabloid Bild pleegde hij eerder al inbraken en diefstalle­n. Onderzoek moet uitklaren of het gaat om een opzettelij­ke daad, dan wel om een verkeerson­geval. Volgens getuigen heeft de man op geen enkele moment de intentie gehad te remmen. Ooggetuige­n zagen bovendien anti-Turkse pamfletten in de auto liggen. Iets wat later ook bevestigd werd door senator Iris Sprangers.

Kerstmarkt

Het drama doet denken aan wat bijna zes jaar geleden gebeurde op bijna exact dezelfde plek. In 2016 reed met een gestolen vrachtwage­n in op de menigte op een kerstmarkt. Elf mensen kwamen daarbij om, tientallen anderen raakten toen gewond. De socialisti­sche burgemeest­er van Berlijn, Franziska Giffey, liet weten dat ze diep getroffen is door het incident. “De politie werkt hard om duidelijkh­eid te scheppen. Het is een situatie waarvan je denkt: niet weer.”

 ?? ??
 ?? FOTO AP ?? De 51-jarige leerkracht stierf ter plekke. De motieven van de bestuurder zijn nog niet bekend.
FOTO AP De 51-jarige leerkracht stierf ter plekke. De motieven van de bestuurder zijn nog niet bekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium