Het Belang van Limburg

Aantal grensarbei­ders voorbije jaren gedaald

- Guido Cloosterma­ns

GRENSARBEI­D

HASSELT Het aantal Limburgers die in een van de grenslande­n werken, is de voorbije jaren flink gedaald. Dat blijkt uit een analyse van HRdienstve­rlener SD Worx op basis van cijfers van het RIZIV.

Op 30 juni 2021, dat zijn de laatst beschikbar­e cijfers, pendelden elke dag 15.509 Limburgers naar een van onze grenslande­n. Het overgrote deel van hen (15.129) werkte in Nederland. Limburg is daarmee de Vlaamse provincie die het meeste werknemers naar het buitenland stuurt. In België doet alleen de provincie Luxemburg beter. In het totaal waren er op 30 juni vorig jaar net geen 88.000 Belgen aan de slag in Nederland, Frankrijk, Luxemburg of Duitsland, een lichte daling vergeleken met 2019.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal Limburgse grensarbei­ders de voorbije jaren aanzienlij­k is gedaald. Op 30 juni 2019 waren er nog 17.973 Limburgers aan de slag in de grensregio’s. Sindsdien daalde het aantal grensarbei­ders dus met 13,7 procent. Het aantal grensarbei­ders die in onze provincie komen werken, steeg in die periode licht: 2.573 in 2021 en 2.251 in 2019.

Pensioen

Voor de daling van het aantal Limburgers dat in Nederland de kost verdient, zijn er volgens Jos Poukens, die bij ACV Limburg verantwoor­delijk is voor de dienst grensarbei­d, verschille­nde redenen. “We hebben de voorbije jaren heel wat grensarbei­ders vervroegd zien uitstromen”, legt Poukens uit. “Iemand die eerder met pensioen wil, kan dat doen door zijn tweede pensioenpi­jler naar voor te schuiven. De vrijgekome­n jobs worden niet noodzakeli­jk ingevuld door iemand uit België.”

Een andere reden voor het dalende aantal grensarbei­ders is volgens Jos Poukens de krapte op de arbeidsmar­kt, die ervoor zorgt dat Limburgers niet per se in Nederland op zoek moeten gaan naar een job. “Bovendien zijn er ook wel wat mensen afgevloeid in bedrijven met traditione­el een aanzienlij­k aantal Belgen.”

Telewerk

SD Worx roept de werkgevers inmiddels op om hun internatio­naal thuiswerkb­eleid goed onder de loep te nemen. 30 juni is namelijk een belangrijk­e datum. Daarna zijn immers weer de internatio­nale dubbelbela­stingverdr­agen voor grensarbei­ders van toepassing. In principe betalen grensarbei­ders belasting in het land waar ze werken. Als de grensarbei­der voltijds in Nederland werkt, is er geen probleem. In dat geval wordt hij volledig in Nederland belast. Als de werknemer een of meerdere dagen werkt in het land waar hij woont, betaalt hij voor die dagen belastinge­n in zijn thuisland. Dat kan nadelige gevolgen hebben, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. De werknemer dreigt bepaalde Nederlands­e aftrekpost­en te mislopen, terwijl de werkgever tegen een hoop extra administra­tie aanloopt.

Oplossing

Met het uitbreken van de coronacris­is, toen thuiswerk in vele gevallen verplicht was, sloot de Belgische regering met de buurlanden verdragen waardoor de thuiswerkd­agen van de grensarbei­ders beschouwd werden als in het buurland gewerkte dagen. Die akkoorden lopen op 30 juni af. “In sommige Nederlands­e bedrijven wordt het Belgische grensarbei­ders dan verboden meer dan één dag per week thuis te werken”, weet Poukens. “Grensarbei­ders dreigen gediscrimi­neerd te worden.”

De Kamercommi­ssie Financiën keurde in april op initiatief van Steven Matheï (cd&v) een resolutie goed waarin de regering wordt opgeroepen om ook grensarbei­ders de kans gegeven om meer thuis te werken. Ook Voka Limburg pleit voor een duurzame oplossing of voor een verlenging van de akkoorden. “Gezien de huidige economisch­e context en het feit dat thuiswerk meer ingeburger­d is door Covid19”, vindt Jonas De Raeve. “Het is voor ons belangrijk dat de fiscale regeling voor thuiswerke­rs afgestemd wordt tussen landen. Anders dreigen negatieve fiscale gevolgen en bijkomende administra­tieve lasten.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? VDL Nedcar is een bedrijf waar traditione­el veel Belgen aan de slag zijn.
FOTO BELGAIMAGE VDL Nedcar is een bedrijf waar traditione­el veel Belgen aan de slag zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium