Het Belang van Limburg

Dollemansr­it nadat vader vlucht voor politiecon­trole met dochtertje (9) op achterbank

-

Een 28-jarige man riskeert 2 jaar cel omdat hij wegvluchtt­e van een politiecon­trole en als een wilde doorheen Tongeren en Riemst reed. In de auto van de twintiger zat zijn 9-jarig dochtertje.

De feiten vonden plaats op 16 maart rond 22 uur, nadat de politie via de gegevens van ANPR-camera’s ingelicht werd omdat de man met een geseinde nummerplaa­t rondreed op de Maastricht­ersteenweg in Tongeren. De agenten probeerden de 28-jarige bestuurder zo snel mogelijk te onderschep­pen, maar dat liep niet van een leien dakje.

In plaats van te stoppen, nam de man de vlucht en dat met zijn 9-jarig dochtertje op de achterbank. “U hebt uw kind in gevaar gebracht”, sprak de Tongerse rechter.

“Het was laat, ik had een joint gerookt en ik was in shock omdat ik die agenten zag. Ik dacht niet na”, getuigde de man.

Voertuig in gracht

De dollemansr­it ging door Millen, Genoelseld­eren, Herderen en Membruggen. “Hij haalde snelheden van 120 km/u waar je maar 50 mag. Hij probeerde de politie meermaals op die manier af te schudden. Toen hij merkte dat dat niet zomaar lukte, wilde hij de agenten van de weg rijden. De politie heeft kunnen uitwijken en heeft verschille­nde keren een noodstop gemaakt om een aanrijding te voorkomen”, aldus de aanklager.

De man verloor uiteindeli­jk de controle over het stuur en belandde met zijn voertuig in de gracht. Zowel hij, een vrouwelijk­e passagier als zijn dochtertje bleven ongedeerd. “Meer zelfs, hij nam te voet de vlucht en liet zijn kind en zijn passagier achter. Via de warmtecame­ra van de politiehel­ikopter die werd ingezet, hebben we hem kunnen vinden en arresteren”, sprak de procureur. De man is al gekend bij de jeugdrecht­bank en hij werd in 2017 veroordeel­d voor mensenhand­el. Voor deze nieuwe feiten riskeert hij opnieuw 2 jaar cel en een boete van 1.600 euro.

Zijn advocaat, meester Jurgen Millen, vraagt een beperktere straf van een jaar. “Hij weet dat hij verkeerd is en dat hij zeer gevaarlijk gedrag heeft vertoond. Gelukkig is iedereen er met de schrik vanaf gekomen.” Vonnis op 22 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium