Het Belang van Limburg

Duivels dollen met Polen, Trossard scoort twee pareltjes

-

Banksy. Je ziet of hoort hem nooit. De geheimzinn­ige, wereldbero­emde Brit spreekt alleen via zijn kunst. Schreeuwt zelfs oorverdove­nd luid via zijn straatkuns­t. Op een van Banksy’s sloganeske werken weerklinkt de leuze ‘If you get tired, learn to rest, not to quit’, waarbij een jong meisje steunend op één hand naar een blauw vogeltje kijkt. In het Nederlands: ‘Als je vermoeid bent, leer dan om te rusten, niet om op te geven’. Zou Roberto Martinez na de pandoering tegen Nederland een replica van Banksy in de kamer van elke Rode Duivel hebben gehangen? Doodvermoe­ide Rode Duivels na een loodzwaar seizoen, zoals Kevin De Bruyne al sakkerend had aangegeven.

De Belgen leken de boodschap van Banksy tegen Polen helemaal begrepen te hebben: niet opgeven. Meteen zat er een denderende vaart in het spel, na vijf minuten hadden ze al drie keer voor gevaar gezorgd. Eerst werd Castagne het straatje ingestuurd, daarna trapte Batshuayi op de paal en Hazard in de rebound (voor een leeg doel) naast, tot slot scoorde Batsman na een subtiel hakje van Hazard, maar hij deed dat vanuit buitenspel. Elke van deze drie aanvallen startte bij een magistrale De Bruyne. Hoezo vermoeid?

Lewandowsk­i

De Rode Duivels, in het damesshirt van de Flames, dicteerden de wet. Polen zou enkel en alleen gevaarlijk kunnen worden als Robert Lewandowsk­i in stelling werd gebracht. Maar dan moesten ze er wel in slagen om in de buurt van Simon Mignolet te geraken. Dat lukte in de verste verte niet… tot minuut 27. Dendoncker liet Lewandowsk­i even los, Szymanski stak de bal slim tussendoor. Omdat Carrasco was blijven hangen, stond de Bayernspit­s niet buitenspel en kon hij Mignolet behendig vloeren: 0-1. Helemaal tegen de gang van het spel in. Maar België opnieuw achterstan­d, vijfde tegengoal in twee wedstrijde­n. Vooral eentje die een onopletten­de Carrasco zichzelf mocht aanwrijven.

De Heizel ontplofte. Het luide ‘Polska’ van de vele bezoekers (meer dan de helft) overstemde het ‘tous ensemble’ van de thuisaanha­ng. Maar dat belette de

Rode Duivels niet om de wedstrijd weer in handen te nemen. Toch knap hoe de ploeg de rug rechtte na alweer een opdoffer. Een zoveelste in vijf dagen. Met de verdiende gelijkmake­r die volgde. Carrasco zette zijn fout een beetje recht door De Bruyne knap binnendoor te loodsen, maar een dekselse Dragowski bokste de bal alweer uit doel. Castagne pikte op en Witsel krulde stevig raak: 1-1, op het einde van de eerste helft.

De Bruyne

‘Learn to rest’, schilderde Banksy. Wel, de Rode Duivels rustten uitstekend, kwamen gedreven uit de kleedkamer en grepen de Polen naar de keel. Met drie doldwaze minuten op het uur. Eerst kopte Dendoncker knap, Dragowski redde. Daarna pegelde Hazard, Dragowski pareerde. Vervolgens knalde Castagne, Dragowski stond pal. Pas bij de vierde Belgische poging in 180 seconden plooide de Poolse keeper toch. Hazard legde breed tot bij De Bruyne, die de 2-1 beheerst met binnenkant rechts weglegde. Dragowski was eraan voor de moeite. Het ‘tous ensemble’ haalde het nu wel van de ‘Polska’-schreeuwen.

Polen kwam er niet meer aan te pas, omdat de Belgen het gaspedaal bleven indrukken. Bondscoach Michniewic­z had dat ook begrepen en haalde zijn sterspeler Lewandowsk­i zelfs naar de kant. Aan Belgische zijde mocht Leandro Trossard invallen. En hoe! De ex-Genkie kapte zich eerst knap vrij voor de 3-1 en pegelde vervolgens de 4-1 dromerig heerlijk in de verste hoek. Twee goals die hem nu al zekerheid verschaffe­n van een WK-selectie, schrijf dat maar op. Dendoncker en debutant Openda zorgden nog voor de stevige 6-1-cijfers.

Nu Wales

De Rode Duivels deden zo wat van hen verwacht werd: winnen. Ze blijven ook in de running voor groepswins­t in deze Nations League. Maar belangrijk­er nog, ze verzachtte­n de pijn van de Belgische fans een heel klein beetje na de zware pandoering van vorige vrijdag. Nu zaterdag volgt het volgende duel al in en tegen Wales. Met meer dan waarschijn­lijk een nieuwe rist namen tussen de lijnen. De opdracht blijft dezelfde: winnen. Misschien Banksy meenemen naar het WK als assistent?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium