Het Belang van Limburg

“Nooit aan onszelf getwijfeld”

-

Dinsdag was hij nog opgenaaid omdat zijn Rode Duivels een gebrek aan inzet verweten werd. Een dag later straalde Roberto Martinez. “Wij hebben nooit aan onszelf getwijfeld”, aldus de Belgische bondscoach.

Roberto Martinez voerde woensdag vier wissels door in vergelijki­ng met de wedstrijd tegen Nederland. Batshuayi startte zoals verwacht in de spits, Tielemans verving Vanaken op het middenveld, Carrasco nam als wingback de plaats in van Meunier en achterin kreeg Dendoncker zijn kans in de driemansde­fensie, ten koste van Boyata. Een plan dat werkte. “Bij ons is er nooit twijfel geweest”, aldus Martinez. “Iedereen kan eens verliezen, maar de reactie die we toonden, mocht er zijn. Dat zegt veel over onze ploeg. We startten sterk en bleven doordrukke­n. Polen is één keer gevaarlijk geweest na een inworp, waaruit ze scoorden. Voor het overige controleer­den we heel de match, dat maakt me blij. Omdat iedereen met vertrouwen en veel persoonlij­kheid speelde. Zo hebben we de fans iets terug kunnen geven, natuurlijk blijven we ontgoochel­d over de nederlaag tegen Nederland.”

Zeven kapiteins

Het verschil met de wedstrijd tegen Oranje was gigantisch. “Tegen Nederland speelden we te passief, zeker zonder bal”, vervolgde Martinez. “We twijfelden, wachten op mekaar om initiatief te nemen, we bleken een groep van individuen, geen ploeg. Dat was tegen Polen helemaal anders en dan komt Kevin De Bruyne ook helemaal tot zijn recht. We wonnen duels en leverden de bal bij hem in, zo waren we keer op keer gevaarlijk.” De Bruyne toonde nog maar eens hoe belangrijk hij is voor de Rode Duivels. “Kevin is een van de zeven kapiteins. Elk van die aanvoerder­s brengt iets specifieks bij, dat maakt ons sterker. Ja, De Bruyne heeft gesproken na de nederlaag tegen Nederland, maar belangrijk­er nog: hij neemt ook het voortouw tussen de lijnen.”

Evolutie Trossard

Leandro Trossard mocht in minuut 66 invallen. Zeven minuten later scoorde hij al. Nog eens zeven minuten later krulde de Limburger zijn tweede van de avond heerlijk binnen. Intussen zit de ex-Genkie aan vijf Duivelse doelpunten in 710 speelminut­en. Het moet al heel gek lopen als Martinez Trossard niet zou meenemen naar Qatar. “Als je Leandro nu vergelijkt met toen hij zijn eerste selectie greep, dat verschil is enorm. Hij heeft grote stappen gezet, net als Vanaken. Omdat hij bij zijn club ook kon groeien. Trossard was indrukwekk­end gewoon, hij kan het verschil maken en beslissend zijn. Maar dit is nog geen eindstatio­n voor hem, Leandro kan nog veel oppikken van iemand als Eden Hazard. Daarom blijf ik erbij: we moeten niet vrezen dat we zonder talent komen te zitten in België. Trossard is daar een uitstekend voorbeeld van.”

Dendoncker krijgt lof

Martinez had ook nog lof voor Dendoncker. “Leander krijgt vaak te weinig krediet, dat heeft hij vandaag nog maar eens bewezen. Als er een gat valt, vult Dendoncker dat op. Hij deed het uitstekend achterin. Verdedigen­d stond hij er en aan de bal voetbalde hij als een middenveld­er, dat is

EDEN HAZARD een troef.”

Vrijdag reizen de Rode Duivels naar Wales. “Met heel de groep, want de matchen volgen mekaar snel op”, wist Martinez. “Romelu Lukaku trekt niet mee naar Cardiff, hij kan sowieso niet spelen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vrijdag reizen de Rode Duivels naar Wales. “Met heel de groep, want de matchen volgen mekaar snel op”, wist Roberto Martinez.
FOTO BELGA Vrijdag reizen de Rode Duivels naar Wales. “Met heel de groep, want de matchen volgen mekaar snel op”, wist Roberto Martinez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium