Het Belang van Limburg

Wielerwere­ld niet blij met de inspuiting­en van Nadal

-

Joost De Maeseneer is als arts al meer dan dertig jaar werkzaam in het wielerpelo­ton. De Oost-Vlaming schetst het historisch kader. “Ik heb nog het vorige tijdperk meegemaakt”, verwijst de ploegarts van Intermarch­é - Wanty Gobert naar het moeilijke verleden van het wielrennen. “Dan gingen renners aan het infuus voor bijvoorbee­ld vitamines en supplement­en. Daar deden we in principe niets verkeerds mee.” Maar de naalden werden destijds niet enkel voor oprechte doeleinden gebruikt. “En dus heeft de UCI terecht ingegrepen”, aldus De Maeseneer. “In 2011 werd de no needle policy in het leven geroepen, waarmee het gebruik van spuiten niet langer werd getolereer­d. Wat niet betekent dat een cortisone-infiltrati­e verboden is. Maar het moet gesignalee­rd worden én wie ervan gebruikmaa­kt, mag acht dagen niet koersen.” Met andere woorden: Nadal zou als coureur op non-actief geplaatst zijn. “Hij zou inderdaad niet hebben mogen koersen”, bevestigt De Maeseneer. “Andere sporten gaan daar iets losser mee om. Maar het wielrennen moet vrede nemen met haar regelgevin­g, anders bestaat de kans dat het weer ontspoort. In de koers is het zwart of wit, ruimte voor een grijze tussenzone is er niet. En net daarom gaat het momenteel vrij goed in de koers.”

Geen oplossing

Dat de tenniswere­ld wel ruimte laat voor een grijze zone, ligt serieus op de lever van bondsdokte­r Kris Van der Mieren. “Medisch gezien is het niet aangewezen om onder cortisone te sporten. Cortisone verdoezelt een medisch probleem, het is geen oplossing”, klinkt het. “Met cortisone sporten is voor de atleet niet minder dan de highway to hell. Nadal mag dan wel blij zijn met zijn veertiende zege op Roland Garros, de kans dat hij tijdens zijn tennispens­ioen nog fatsoenlij­k kan wandelen, is eerder klein.”

Wie geblesseer­d is, moet rusten, vindt Van der Mieren. “Elk letsel heeft een herstelpro­ces. In de eerste fase is er een ontsteking. Ik noem dat de kuisploeg die het letsel komt opkuisen. Ja, de ontsteking zorgt voor pijn, maar wie cortisone gebruikt, verjaagt als het ware de poetsploeg. De pijn is verdwenen, maar het probleem geraakt niet opgelost. Ik ben ervan overtuigd dat in heel wat loopen springspor­ten veel carrières verloren zijn gegaan door het gebruik van cortisone.”

Dopinglijs­t

Maar er is ook het ethisch aspect. “Cortisones staan op de lijst van verboden producten, maar zijn toegelaten onder voorwaarde­n. En dat terwijl ze toch een voordeel geven, namelijk dat je pijn wegneemt én uithouding vergroot. Mocht ik WADA-baas zijn, dan ging het product meteen op de lijst van verboden producten voor alle pees, spier- en gewrichtsp­roblemen, minstens met een rustperiod­e van acht dagen, zoals bij de UCI. (zucht) Het is tegenwoord­ig heus niet moeilijk om de boel te bedotten. WADA oogst wat het zaait door de deur open te zetten voor behandelin­gen die eigenlijk geen behandelin­gen zijn. Zolang die deur openstaat, wordt er misbruik gemaakt. Ik beweer niet dat Nadal de boel belazert, maar goed voor het imago van de sport is het niet.”

Ploegarts Intermarch­é Wanty Gobert

 ?? FOTO RR ?? Rafael Nadal lijdt al meer dan 15 jaar aan het syndroom van Müller-Weiss in zijn linkervoet. Wandelen lukte woensdag amper toen hij op krukken uit de auto stapte aan de luchthaven van Barcelona.
FOTO RR Rafael Nadal lijdt al meer dan 15 jaar aan het syndroom van Müller-Weiss in zijn linkervoet. Wandelen lukte woensdag amper toen hij op krukken uit de auto stapte aan de luchthaven van Barcelona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium