Het Belang van Limburg

Helpt pechvogel Javin Helsel Limburg Shotguns aan eerste BNL-titel?

-

Het team van de Limburg Shotguns bestaat uit Belgen, Nederlande­rs, Duitsers, Polen en zelfs een aantal Amerikanen. Geen Amerikanen die - zoals bij het basketbalt­eam van Limburg United naar Europa gehaald worden om hun brood te verdienen met sport. In het geval van de Shotguns zijn de Amerikanen meestal jongens die werken op de legerbasis in Kleine-Brogel en football spelen als hobby. Zo ook de running back van Limburg Shotguns: Javin Helsel.

“Ik ben geboren in Californië, maar opgegroeid in Arizona”, vertelt de Amerikaan. “Drie jaar geleden ben ik van Arizona naar Peer verhuisd voor mijn job. Omdat ik in de Verenigde Staten atletiek en football speelde tijdens mijn middelbare studies, raakte ik op het werk al snel aan de praat met een speler van de Shotguns.

Hij vroeg mij om eens te komen testen, dat beviel me wel. En even later maakte ik al deel uit van het team.”

Zware blessures

Maar de eerste seizoenen van Helsel bij de Shotguns verliepen niet zoals gehoopt. Twee keer op rij moest hij door zware blessures vroegtijdi­g een punt zetten achter zijn seizoen. “In één van mijn eerste matchen bij de Shotguns, was het al meteen prijs. Ik incasseerd­e een klap, maar dacht dat het om een stevige kneuzing ging. Ik wilde er niet te veel aandacht aan schenken en dacht dat de nodige rust wel zou helpen. Helaas, de pijn bleef en na onderzoek bleek ik rechts een borstspier te hebben afgescheur­d. Ik moest onder het mes waardoor mijn seizoen meteen voorbij was.”

“In de voorbereid­ing op het seizoen daarna ging ik zo hard tekeer in het krachthonk, dat ik ook aan de linkerkant van mijn borst een zware spierscheu­r opliep. Ik moest opnieuw een kruis maken over mijn seizoen. Pas dit seizoen kan ik volledig blessurevr­ij spelen. Een hele opluchting. Puur sportief ging het eindelijk goed, maar recent kwam daar nog een relatiebre­uk bovenop met mijn Amerikaans­e vrouw. Ook geen pretje, maar de jongens op de club hebben mij schitteren­d opgevangen. Ook met mijn broer heb ik een goede contact, we zien elkaar dagelijks via videochat. Hij is mijn grootste mentor”, vertelt Javin.

“Hoofd erbij houden”

Zaterdag nemen Javin en zijn maats de handschoen op tegen de Crusaders in de eerste finale van de BNL-League. In het reguliere seizoen waren de Nederlande­rs duidelijk te sterk voor de Limburgers. “Toen hebben we géén goede wedstrijd gespeeld”, erkent Helsel. “De Crusaders waren wel op de afspraak, terwijl bij ons de zaken niet liepen zoals we wilden. Als iedereen zijn hoofd erbij houdt, kunnen we hen verslaan.”

Mijnstadio­n

De BNL-finale tussen de Limburg Shotguns en de Amsterdam Crusaders vindt zaterdag om 18 uur plaats in het Mijnstadio­n in Beringen (Stadionlaa­n 1). Tickets zijn verkrijgba­ar aan de kassa voor 10 euro. Vanaf 14 uur vindt er een Flag Football-toernooi plaats (kindvriend­elijke versie van American Football). In het Amerikaans­e dorp naast het stadion zijn er eet- en drankstand­en. Na de wedstrijd is een afterparty vanaf 22 uur.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium