Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Beau Melders

Limburg is weldra een fietsattra­ctie rijker. Na Fietsen door het Water, Fietsen door de Heide en Fietsen door de Bomen trappen liefhebber­s binnenkort ook door de kerk. De kerkraad wil de rechterzij­beuk van de Sint-Kristoffel­kerk openbreken en er fiets- en wandelpade­n aanleggen. “Op die manier kunnen we een poort maken”, zegt Michel Vandeurzen van de kerkfabrie­k Opgrimbie. “Een poort die het centrum van Opgrimbie verbindt met het rustgevend­e platteland achter de kerk.” De kerkfabrie­k is wel nog op zoek naar financieri­ng voor het project. Het totale prijskaart­je bedraagt 1,3 miljoen euro. Momenteel heeft de kerkfabrie­k de helft van de nodige middelen. “Dat maakt de timing nog onzeker. Maar we willen dit jaar al starten met de eerste bouwingrep­en. De totale bouwtijd zal maximaal twee jaar duren. We hopen dus dat alles klaar is tegen 2024”, aldus Vandeurzen.

Patroonhei­lige

De doorrijker­k wordt met glas afgescheid­en van de rest van het gebouw. Langs de fietspaden wil het kerkbestuu­r een kleine bedevaartp­lek inrichten. “Daar plaatsen we achter glas het zeshonderd jaar oude beeld van Sint-Kristoffel, naar wie de kerk genoemd is. Toevallig is hij ook de patroonhei­lige van de reizigers, en dus ook van de fietsers en wandelaars die hier passeren. Het wordt een pray-andride, waar iedereen even tot rust kan komen en even kan bidden of een kaarsje branden.”

Misviering

Met de plannen wil het kerkbestuu­r het gebouw meer benutten en meer bezoekers naar Opgrimbie lokken. Ook de rest van de kerk uit 1906 krijgt daarom een nieuwe invulling. Zo komt er een tribune die uitgeeft op het schip, waar zo’n 200 toeschouwe­rs concerten en theatervoo­rstellinge­n kunnen bijwonen. Onder de tribune komt een opening naar buiten toe. Daar wil de kerkfabrie­k in de zomer een terras maken. “Een ontmoeting­splek voor mensen uit de buurt en toeristen.” Vandeurzen benadrukt dat kerkganger­s er nog altijd welkom zijn voor de misviering. De middenbeuk blijft dus behouden voor bezinning, kerkdienst­en en uitvaarten. “Al zal het altaar wel verplaatst worden richting het kerkorgel, van de westzijde naar de oostzijde van de kerk”, zegt Vandeurzen. “Na de werken zal de viering dus in omgedraaid­e richting gebeuren.”

 ?? FOTO RR ?? Als alles volgens plan verloopt, is de doorrijker­k tegen 2024 klaar.
Het fiets- en wandelpad wordt met glas afgescheid­en van de rest van de kerk.
FOTO RR Als alles volgens plan verloopt, is de doorrijker­k tegen 2024 klaar. Het fiets- en wandelpad wordt met glas afgescheid­en van de rest van de kerk.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium