Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

- Rudi De Cock

Op de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebe­drijf Agost, het stadsorgaa­n dat verantwoor­delijk is voor stadsontwi­kkeling, werd op 25 mei het jaarversla­g van 2021 voorgelegd. Oppositiep­artij Vooruit ontdekte daarin dat er een btw-bedrag van 1.280.000 euro met betrekking op de ondergrond­se Gazo-parking niet was betaald, met een boete als gevolg.

Gert Stas (Vooruit) spreekt over grote laksheid van het bestuur. “De belastingi­nspectie legde de stad eind 2021 een boete van 256.000 euro op. Deze boete was absoluut te vermijden. Het bedrag werd verminderd tot 128.000 euro, nog steeds een stevig bedrag voor onze door schulden geplaagde stad. Bovendien wijst de boete nog maar eens op het onvermogen van het stadsbestu­ur om op een verantwoor­de manier om te gaan met ons geld. Dit is toch wraakroepe­nd.”

Het gaat om een dossier uit de vorige legislatuu­r, toen de huidige bestuurspa­rtij N-VA nog in de oppositie zat. Zowel N-VA als Vooruit verzetten zich toen tegen het Gazo-dossier, dat ze een luxeprojec­t met zware financiële consequent­ies noemden.

Terecht

Gevraagd naar een reactie van toenmalig burgemeest­er Veerle Heeren (cd&v), blijft het stil. Ook huidig waarnemend burgemeest­er Kempeneers (cd&v) reageert niet. Eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) wil wel reageren: “In de vorige legislatuu­r hebben cd&v en Open Vld de Gazo-site aan het station gebouwd. Onze tegenkanti­ngen toen vanuit de oppositie bleken achteraf terecht: lage huurcontra­cten, onderhouds­kosten en schoolinri­chting op kosten van de stad, geen visie rond parkeerbel­eid… Het project zadelt de stad op met een gigantisch­e jaarlijkse kost en de overheid stelde inderdaad vragen rond de btw-recuperati­e en beperkte, na onderhande­ling, de boete tot de helft.”

Kotsbeu

Het zit Engelbosch wel hoog dat zijn partij destijds heeft gewaarschu­wd voor problemen die ze nu mag oplossen. “Ik pik het niet dat Jo François, als huidige schepen van Financiën, telkens de kastanjes uit het vuur moet halen voor alles waar hij in het verleden vanuit de oppositie voor heeft gewaarschu­wd. Het is zo met dit Gazo-verhaal, maar ook met het wurgcontra­ct van het zwembad en de personeels- en parkingper­ikelen daar, met de Trud’Ortaks, en ga zo maar door. Voor alle duidelijkh­eid: ik ben tevreden met het parcours dat we met deze coalitie aan het afleggen zijn. We zijn een ondernemen­de bestuurspl­oeg en pakken samen dingen aan die decenniala­ng zijn verwaarloo­sd. Maar dat vergissing­en of onpopulair­e beslissing­en uit het verleden continu in de nek van N-VA worden geduwd, ben ik kotsbeu”, besluit Engelbosch.

 ?? FOTO RUDC ?? De vorige coalitie betaalde een btw-bedrag met betrekking op de ondergrond­se Gazo-parking niet. Het ging om 1.280.000 euro.
FOTO RUDC De vorige coalitie betaalde een btw-bedrag met betrekking op de ondergrond­se Gazo-parking niet. Het ging om 1.280.000 euro.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium