Het Belang van Limburg

“Embleem van Kortessem ligt stof te vergaren in een loods”

- Raymond Polus

MONUMENT KORTESSEM Het kunstwerk dat gemaakt werd voor de viering van 1.250 jaar Kortessem in 1991, staat niet langer in het kasteelpar­k Fauconval, maar ligt stof te vergaren bij de technische dienst. Oppositiep­artij Open Vld vraagt dat het een nieuwe stek krijgt.

“In 1991 vierden we het 1.250-jarig bestaan van Kortessem met een stoet”, zei Marie-Paule Vandormael (Open Vld) op de jongste gemeentera­ad. “Daarin werd het embleem van ‘Kortessem 1.250’ voorgestel­d. Bijna 30 jaar lang stond er een kunstwerk van dit embleem, voorzien van een gedenkplaa­t en afgewerkt met een omlijsting in natuurstee­n in het park van kasteel De Fauconval tot het vorig jaar plots verdween. Zowel de omlijsting als de gedenkplaa­t werden opgeruimd en op de gemeenteli­jke puinhoop gestort. Het kunstwerk ligt ondertusse­n stof te vergaren op het terrein van de technische dienst.”

Fontein

Voormalige schepen van Openbare Werken Camille Cuyx (CD&V) vertelde dat het een fontein moest worden, maar dat de constructi­e niet werkte. “Het bleef dus bij een vijvertje met stapstenen. Het geheel gaf na jaren een verwaarloo­sde aanblik. De gemeente verwijderd­e dan ook in 2021 de constructi­e en verhuisde het geheel naar de technische dienst. ” Vandormael stelde daarop voor om de fontein een nieuwe stek te geven. “Geef het een plaats op het grasveld dat aansluit op de residentie ‘De Tuin van Kortessem’ ter hoogte van de fietsbieb.” “Deze plaats werd al in overweging genomen maar daar zijn geen aansluitin­gsmogelijk­heden”, pareerde Cuyx. “We hebben diverse mogelijkhe­den onderzocht. Persoonlij­k zie ik het wel als een obelisk, bijvoorbee­ld aan een kerkhof, want de spiraalvor­m zou verwijzen naar het verleden en de toekomst van Kortessem. Maar het is aan het huidige schepencol­lege een oplossing te zoeken.”

 ?? FOTO RR ?? De spiraal verwijst naar heden en toekomst van Kortessem. Maar het is niet duidelijk hoe de toekomst van de spiraal zelf eruitziet.
FOTO RR De spiraal verwijst naar heden en toekomst van Kortessem. Maar het is niet duidelijk hoe de toekomst van de spiraal zelf eruitziet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium