Het Belang van Limburg

TESSENDERL­O

- Zahra Boufker en Staf Boons

In Hulst is het Eikelplein feestelijk heropend na de herinricht­ing. Wat ooit een donkere asfaltpark­ing was, is vandaag een groen park. Enkel de oudere eikenbomen bleven behouden. De buurt is erg blij met de vergroenin­g.

De bewoners werden dan ook betrokken bij het ontwerp. Er moest vooral gefocust worden op vergroenin­g en ontharding. Vandaar een constructi­e waarbij regenwater zo veel mogelijk in de grond kan dringen. Volgens burgemeest­er Karolien Eens (Vooruit-SPiL) is het gelukt om de 7.500 vierkante meter asfalt te halveren. De Vlaamse regering beloonde die inspanning met een ontharding­ssubsidie van 250.000 euro.

Meer groen

Het gemeentebe­stuur trok zelf 1.350.000 euro uit. Volgens burgemeest­er Eens is het resultaat een meerwaarde voor Hulst. “Voor de herinricht­ing werd het plein vooral gebruikt als parking, maar nu zie je hier mensen samenkomen om te spelen en elkaar te ontmoeten”, aldus Eens. Voor de vergroenin­g werd een grasveld ingezaaid en werden 20.000 planten voorzien. Verder werd de parkfuncti­e nog extra versterkt met een reeks nieuwe speeltoest­ellen en zitbanken waarmee jong en oud zich vanaf deze zomer kunnen vermaken. Voor auto’s werd het aantal parkeervak­ken rondom het plein beperkt tot 80 eenheden.

Laadpalen

Ellen Ceusters woont samen met haar 8-jarige zoon aan het Eikelplein. “Het is prachtig om op het Eikelplein te vertoeven. Vroeger moest mijn zoon tussen de geparkeerd­e wagens rijden met de fiets. Maar nu kan hij zich echt uitleven en dat middenin het groen.” Ook huisarts Michele Bernard woont aan het Eikelplein. “Het is een mooi initiatief maar ik vraag mij af wie de planten en het groen gaat onderhoude­n?” “En de stoeprande­n zijn te hoog waardoor het moeilijk draaien is wanneer je de parking uitrijdt. Ook asbakken missen we op het plein”, voegt buurtbewoo­nster Linda Van Brackenvel­d toe. Buurvrouwe­n Agnes Pans en Paula Paessens spreken nu elke dag af aan een van de bankjes op het plein.

De familie Berings kwam twee jaar geleden aan het Eikelplein wonen. “Het is een positief verhaal geworden. Het is veel groener, de ratten aan de oude voetbalkoo­i zijn vertrokken en de hangjonger­en zien we niet meer. Het enige minpunt is dat er geen laadpalen zijn voor elektrisch­e wagens. Dat is toch de toekomst.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De helft van het asfalt op het Eikelplein is weggehaald en vervangen door groen.
FOTO ZAHRA BOUFKER De helft van het asfalt op het Eikelplein is weggehaald en vervangen door groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium