Het Belang van Limburg

Nieuwe fietsbrug over Jeker

-

FIETSROUTE­NETWERK TONGEREN Woensdag is een nieuwe fietsbrug over de Jeker geplaatst aan de Daalmolen in Lauw. De brug, vervaardig­d uit kunststof, is 14 meter lang en 4 meter breed. Kostprijs: 147.000 euro.

De plaatsing van de nieuwe fietsbrug aan de Daalmolen in Lauw verliep niet zonder kleerscheu­ren. De operatie startte om 8 uur en pas tegen 10.30 uur lag het gevaarte op de betonnen sokkels. De immense telescopis­che hijskraan raakte tijdens het manoeuvrer­en het dakje boven de poort van de molen. Er werd geprobeerd wat dakpannen te verwijdere­n, maar uiteindeli­jk moest de hijskraan toch wat verschoven worden.

De oplegger met de brug was dinsdag om middernach­t in het Nederlands­e Meerkerk vertrokken bij het bedrijf Composite Structures dat de brug heeft gefabricee­rd. Na een trip van drie uur arriveerde het uitzonderl­ijk transport in Lauw. De brug weegt 8,5 ton en is vervaardig­d uit glasvezelm­atten en PUR-blokken. Hierover werd een zak vacuüm getrokken en vervolgens met versterken­de composiet ingespoten.

Heus karwei

“De brug zou vorige woensdag geplaatst worden, maar toen was hun ‘beste kraanman’ met verlof en je ziet dat het geen simpel karwei is”, wist milieusche­pen Patrick Jans. “We hebben zelfs de oude boom naast het kapelletje tegenover de molen moeten inkorten. Omdat deze brug deel uitmaakt van het Fietsroute­netwerk, zal eerst de haakse bocht aan de overzijde moeten worden aangepast vooraleer de brug kan opengestel­d worden voor fietsers en voetganger­s. De oude ijzeren brug was versleten en weggezakt. Die werd in december 2019 afgesloten. De realisatie van een nieuwe brug heeft helaas 2,5 jaar aangesleep­t, maar nu is de ‘ring rond Lauw’ eindelijk weer open”, besloot de schepen.

De brug kost 147.000 euro, dat is 30 procent meer dan geraamd. De provincie subsidieer­t de helft van het bedrag.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Bij het plaatsen van de brug werd het dakje boven de poort van de molen geraakt. Het duurde 2,5 uur voor de brug op de sokkels stond.
FOTO DIRK ROEFFLAER Bij het plaatsen van de brug werd het dakje boven de poort van de molen geraakt. Het duurde 2,5 uur voor de brug op de sokkels stond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium