Het Belang van Limburg

Grootse graffiti, grootse plannen

- Christof Rutten

STREETART

HASSELT

Streetart is niet nieuw in Hasselt. Kurt Bosmans is met zijn vzw Street Art Festival al sinds 2010 bezig om gerenommee­rde, internatio­nale en nationale streetart-artiesten naar Hasselt te halen. Die moeten saaie, monochrome muren omtoveren tot kunstwerke­n van soms enorme afmetingen. De QR-code op de Quartes-fabriek en de befaamde uil van ROA aan de kanaalkom sprongen al in het oog, maar de tekening die de Australisc­he artiest Smug nu heeft aangebrach­t op woonblok Toren 9, tegenover Visit Hasselt, verslaat ze allebei qua omvang: 30 meter hoog en 15 meter breed.

“Die grootte kan je als een symbool zien voor onze plannen”, zegt schepen van Cultuur Nele Kelchterma­ns (Groen). “Streetart duikt almaar meer op in steden. Door elk jaar een streetartf­estival te organisere­n, ga je het verschil met de rest niet meer maken. Daarom willen we in Hasselt een expertisec­entrum uitbouwen. We willen grote namen uit de sector naar hier blijven halen. Niet alleen om muren te spuiten, maar ook om hun kennis te delen en door te geven aan jong talent via workshops en masterclas­ses. Het expertisec­entrum moet antwoorden bieden aan iedereen die iets met streetart wil doen. Artiesten, maar ook lokale besturen, en dat over heel Vlaanderen en verder in Europa.”

De uitbouw van dat centrum staat nog in de kinderscho­enen, maar voor dit en voor volgend jaar is telkens 75.000 euro opzijgezet om aan de uitbouw ervan te beginnen. Daarna hoopt Hasselt op Vlaams niveau subsidies te verwerven.

Troeven

Dat Hasselt de nodige knowhow rond streetart claimt en die ook verder wil uitbouwen, is niet vreemd. Al zijn er ook andere steden – zoals Gent en Oostende – die hun streetart prominent naar voren schuiven en zich daarmee willen profileren. “De samenwerki­ng tussen Street Art Festival en de stad Hasselt loopt sinds 2010, toen we het eerste streetart-festival van het land organiseer­den. Maar de geschieden­is van graffitiku­nst in Hasselt gaat veel verder terug, tot in de jaren 90 met destijds steun van de provincie Limburg en wijlen Steve Stevaert”, zegt Kurt Bosmans. “We hebben de troeven, maar we speelden ze niet altijd goed uit.”

Dat moet nu dus veranderen, ook door samenwerki­ngen aan te gaan met kunsthuize­n zoals Z33 en organisati­es die rond grafische kunst werken zoals vzw Alleyway en De Serre.

Artiest Smug – onlangs maakte

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Kurt Bosmans van Street Art Festival: “We hebben de troeven, maar we speelden ze niet altijd goed uit.”
FOTO SVEN DILLEN Kurt Bosmans van Street Art Festival: “We hebben de troeven, maar we speelden ze niet altijd goed uit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium