Het Belang van Limburg

Voorbereid­ing gestart voor massavacci­natie in najaar

- Koen Snoekx

Alle vaccinatie­centra in Vlaanderen maken zich klaar om dit najaar opnieuw een massavacci­natiecampa­gne op poten te zetten. “We zullen nu elk jaar een nieuwe prik zetten”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie.

De beschermin­g tegen een symptomati­sche infectie met omikron daalt zes maanden na de boosterpri­k van 52 naar 27 procent, de beschermin­g tegen ziekenhuis­opname gaat van 87 naar 67 procent.

Dat blijkt uit een studie van Sciensano. En dus is alle Vlaamse vaccinatie­centra gevraagd om zich klaar te maken om opnieuw op grote schaal boosterpri­kken uit te delen in het najaar. Wanneer precies en met welke vaccins wordt op dit moment bestudeerd. Moderna en Pfizer werken beiden aan een vaccin dat specifiek tegen de dominante omikronvar­iant optreedt. “Volgende vraag is wie we allemaal gaan meenemen in die nieuwe boostercam­pagne”, zegt Ramaekers. “Maar de kans is zeer reëel dat iedereen in het najaar opnieuw een booster krijgt. We mikken op een jaarlijkse nieuwe vaccinatie, voor sommigen zelfs om de zes maanden.”

Vlaanderen heeft aan de vaccinatie­centra gevraagd om zich klaar te maken voor een nieuwe massavacci­natiecampa­gne in het najaar. “De kans is inderdaad zeer reëel dat we na de zomer de brede bevolking een nieuwe booster gaan aanbieden”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie.

Op dit moment draaien de vaccinatie­centra in Vlaanderen op een laag pitje. Nagenoeg alle risicopati­enten hebben de afgelopen weken hun tweede booster gekregen. Momenteel worden de 80-plussers nog uitgenodig­d voor hun vierde prik. “De vaccinatie van de 80-plussers en risicopati­ënten is een voorafname van een nieuwe, grote boostercam­pagne in het najaar”, zegt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie. “De timing van die nieuwe vaccinatie­campagne hangt van een aantal factoren af. In eerste instantie willen we wachten tot Pfizer en Moderna klaar zijn met een nieuw vaccin dat beter beschermt tegen omikron. We verwachten dat het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) ten laatste tegen eind september deze vaccins zal goedkeuren. Volgende vraag is wie we allemaal gaan meenemen in die nieuwe boostercam­pagne. Alleen de ouderen? Alleen de 50plussers? Of de hele brede bevolking? Alles zal afhangen van hoe goed de beschermin­g van de vaccins in die doelgroepe­n nog zal zijn. Al is de kans zeer reëel dat iedereen ouder dan 18 jaar – of ouder dan 12 jaar – in het najaar opnieuw een booster zal krijgen. Mogelijk is dat al in september, maar het kan ook vanaf oktober zijn.”

Vaccinatie­centra

De vaccinatie­centra hebben deze week van Vlaanderen alvast te horen gekregen dat ze zich moeten klaarmaken voor een nieuwe massavacci­natiecampa­gne in het najaar. “Op dit moment staat ons vaccinatie­centrum in waakstand en prikken we gemiddeld nog zo’n 10 uur per week, allemaal 80-plussers”, zegt Olivier Hoogmarten­s, programmam­anager van het vaccinatie­centrum in Hasselt. “De prikken in Hasselt worden momenteel gezet in de huisartsen­wachtpost Herkenrode, vlakbij het Jessa Ziekenhuis. Maar we zijn momenteel volop op zoek naar een locatie waar we in het najaar opnieuw op grote schaal kunnen vaccineren. De Trixxo Arena is opnieuw de meest voor de hand liggende plaats voor massavacci­natie, al bekijken we ook nog andere locaties. Op 1 juli hakken we de knoop door.”

Ook in de eerstelijn­szone Kemp en Duin maken ze zich klaar voor een nieuwe massavacci­natiecampa­gne na de zomer. “Op dit moment prikken we nog 80plussers in Genk en in Oudsbergen. Maar op termijn gaan we opnieuw naar één groot vaccinatie­centrum in de Limburghal in Genk”, zegt Kaat Ieven van eerstelijn­szone Kemp en Duin. In eerstelijn­szone Noord-Limburg prikken ze nu 80-plussers in het Mariazieke­nhuis Noorderhar­t in Pelt. “Tegen eind juni willen we een locatie vastleggen voor een vaccinatie­campagne op grotere schaal”, zegt verantwoor­delijke Maarten Mulkers.

“Eigenaardi­g beestje”

Volgens een recente studie van Sciensano blijkt dat voor de omikronvar­iant de beschermin­g tegen een symptomati­sche infectie zes maanden na de boosterpri­k daalt van 52 procent naar 27 procent. De beschermin­g tegen ziekenhuis­opname daalt een half jaar na de booster van 87 procent naar 67 procent. “Voor het verdere verloop van de vaccinatie­campagne mikken we dan ook op een jaarlijkse nieuwe prik en voor sommigen om de zes maanden”, zegt Dirk Ramaekers. “Risicopati­ënten die in het voorjaar een vierde prik hebben gekregen, komen dus in het najaar opnieuw in aanmerking voor een vijfde prik. De 80-plussers die nu voor de tweede keer geboosterd worden, zullen mogelijk nog voor eind dit jaar een extra booster nodig hebben.”

Grote vraag blijft hoe omikron zich de komende maanden verder gaat ontwikkele­n. “Omikron blijft een eigenaardi­g beestje”, zegt Ramaekers. “Momenteel beschermen de vaccins goed tegen onze huidige omikronvar­ianten, maar vraag is welke varianten het coronaviru­s nog in petto heeft. Het virus zal ons blijven verrassen. Maar feit is wel dat we vandaag een pak beter zijn voorbereid dan vorig jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium