Het Belang van Limburg

Stroomstop zoals in Nederland komt er in België zeker niet

- Guy Thuwis

ENERGIETRA­NSITIE HASSELT Hoogspanni­ngsbedrijf Elia verwacht in België nergens problemen met een congestie van het transportn­et. Een stroomstop zoals in Nederland is bij ons onmogelijk.

De Nederlands­e transportb­eheerder TenneT heeft gisteravon­d aangekondi­gd dat er in Noord-Brabant en Limburg geen nieuwe grote verbruiker­s nog stroom kunnen afnemen. Het transportn­et is er verzadigd en dat probleem kan nog jaren aanslepen. Ook nieuwe zonne- of windparken kunnen geen stroom meer op het net zetten in beide provincies.

Stilstand

In het zuiden van Nederland was al langer sprake van een ‘transports­chaarste’. Zo wordt de verduurzam­ing - lees elektrific­atie van de High Tech Campus in Eindhoven belemmerd omdat het hoogspanni­ngsnet er verzadigd is. Daarnaast is het in Noord-Brabant en Nederlands-Limburg al sinds vorig jaar moeilijk om nieuwe zonneweide­s aan te sluiten op het net. In beide provincies dreigt nu een stilstand voor de economisch­e ontwikkeli­ng en energietra­nsitie. De provincieb­esturen en bedrijven reageren verbijster­d en dringen aan op versnelde investerin­gen in het stroomnet.

In België ziet hoogspanni­ngsbedrijf Elia het niet tot transports­chaarste komen. “We maken regelmatig zeer nauwkeurig­e studies die ver in de toekomst kijken”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e, woordvoers­ter van Elia. “We houden daarbij rekening met maatschapp­elijke trends en noden zoals de toekomstig­e industriël­e ontwikkeli­ng, de toenemende elektrific­atie van de samenlevin­g, de integratie van hernieuwba­re energie en de integratie van het Europese elektricit­eitsnet.”

Vooruitzie­nd

Op basis van de studies worden federale ontwikkeli­ngsplannen gemaakt. Het nieuwe loopt van 2024 tot 2034. “De ontwikkeli­ng van het hoogspanni­ngsnet heeft een lange doorloopti­jd, tot 10 jaar. Elia wil niet dat haar elektricit­eitsnet een bottleneck wordt voor de grootschal­ige integratie van hernieuwba­re energie en de energieoms­lag vertraagt. Dankzij die plannen en vooruitzie­ndheid zitten wij op dit moment niet in een situatie zoals in Nederland.” Elia drukt er wel op dat het realiseren van die plannen binnen aanvaardba­re termijnen noodzakeli­jk is om een Nederlands­e situatie te vermijden. “Vandaar dat we zo ijveren voor projecten als Ventilus, Boucle de Hainout, interconne­cties en dat we hard inzetten op het versterken van bestaanden lijnen, zoals de lijn Massenhove­n-Van Eyck in Limburg.”

Overwaaien­de bedrijven

Gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput (CD&V) weet ook dat er in Nederland te weinig geïnvestee­rd is in de hoogspanni­ngsnetten. “Misschien opent er zich voor Nederland wel een mogelijkhe­id om meer stroom in te voeren eens de lijn Massenhove­n-Van Eyck versterkt is”, oppert Vandeput. “We kunnen met EnergyVill­e ook expertise aanbieden met bijvoorbee­ld slimme sturingen die het stroomnet ontlasten.”

En wat als bedrijven die in Nederland wilden investeren binnenkort in Belgisch-Limburg aankloppen? “We zijn goede buren en gaan nu zeker geen actief acquisitie­beleid in Nederland voeren”, zegt de gedeputeer­de. “Maar als er toch bedrijven ‘overwaaien’, zijn er nog genoeg gronden beschikbaa­r en zullen we hen voorthelpe­n bij de POM-Limburg, LRM of Vlaamse Waterweg.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Elia werkt momenteel aan de verdubbeli­ng van de 380 kilovoltli­jn tussen Massenhove­n en Kinrooi.
FOTO SVEN DILLEN Elia werkt momenteel aan de verdubbeli­ng van de 380 kilovoltli­jn tussen Massenhove­n en Kinrooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium