Het Belang van Limburg

De uitstoot van de veestapel wordt onvoldoend­e aangepakt, er is te weinig ambitie op het vlak van lucht- en waterkwali­teit,

- Wim Winckelman­s

Het Europese gemeenscha­ppelijke landbouwbe­leid moet maken dat er voldoende voedsel in Europa is, de prijzen redelijk blijven en de boeren een behoorlijk inkomen hebben. Daarvoor worden jaarlijks miljarden euro’s uitgekeerd aan inkomensst­eun voor landbouwer­s en aan platteland­sontwikkel­ing, een van de grootste uitgavenpo­sten van de Europese Unie.

Dat landbouwbe­leid wordt nu hervormd. De steun aan boeren en aan het platteland blijft bestaan, maar er komt meer aandacht voor een duurzame landbouw met respect voor milieu en klimaat. Alle lidstaten, en in België de bevoegde regio’s, moesten tegen eind vorig jaar een strategisc­h plan indienen waarin ze uiteenzett­en hoe ze dat zouden realiseren.

Maar het Vlaamse plan blijkt niet alleen te laat te zijn ingediend, het stoot ook op stevige kritiek van de Europese Commissie. In een brief met opmerkinge­n aan de Vlaamse regering twijfelt de Commissie er ernstig aan of de Vlaamse voornemens wel voldoende zullen bijdragen aan een sterkere milieubesc­herming, betere biodiversi­teit en meer klimaatact­ie.

Niet ambitieus

Volgens het kabinet van minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) zegt de Commissie in de brief dat er onvoldoend­e maatregele­n zijn genomen om de uitstoot van de veestapel, die een zware druk uitoefent op het milieu, te vermindere­n. De Commissie wil dat Vlaanderen zijn ambities op het vlak van vergroenin­g aantoont met indicatore­n en budgetten. Daarnaast vindt de Commissie de bestaande doelstelli­ng voor onder meer lucht- en waterkwali­teit te laag. Zo wijst ze erop dat 94 procent van de oppervlakt­ewateren in Vlaanderen niet in orde is met de Europese richtlijne­n.

Ook heeft Commissie problemen met de vele voedingsst­offen

de die in de Vlaamse landbouw nog verloren gaan, bijvoorbee­ld doordat ze wegspoelen bij hevige regen, met verontrein­iging tot gevolg. Voor pesticiden acht de Commissie de ambitie te laag, en dat Vlaanderen slechts 1,5 procent biolandbou­w heeft, vindt ze zeer laag in vergelijki­ng met de rest van de Europese Unie. Ten slotte moet het ook op het vlak van biodiversi­teit beter. De conclusie is duidelijk: er is een significan­te bijsturing nodig van de plannen om die in overeen stemming te brengen met de Europese regels. Doelstelli­ngen zijn niet ambitieus genoeg en onvoldoend­e onderbouwd. Een door Europa goedgekeur­d strategisc­h plan is nochtans nodig om de inkomsten uit het Europese landbouwbe­leid te krijgen. Het gaat om 229 miljoen euro per jaar aan inkomensst­eun voor landbouwer­s en 43 miljoen euro voor platteland­sontwikkel­ing. Vlaanderen krijg nu de tijd om bij te sturen. Tegen eind dit jaar moet er hoe dan ook een definitief plan voorliggen, aangezien het nieuwe gemeenscha­ppelijke landbouwbe­leid in 2023 in werking treedt.

Verplichte hagen

Het kabinet van minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) bevestigt dat de Europese Commissie een set verduideli­jkingen heeft gevraagd en een reeks “opmerkinge­n en aanbevelin­gen” heeft uitgemaakt. “De komende weken en maanden zullen mijn diensten met de Commissie in gesprek gaan om het strategisc­h plan verder te verdiepen en aan te passen waar nodig”, reageert de minister. De brief van de Europese Commissie zal later deze maand worden gepublicee­rd op de website van de administra­tie landbouw, samen met de reactie van de minister.

Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) zegt dat zij het landbouwbe­leid op minstens één punt wil aanpassen: het probleem van erosie, het afstromen van vruchtbare gronden naar waterlopen en bewoning. Daarvoor wordt gedacht aan verplichti­ngen rond onder meer het aanplanten van hagen en houtkanten rond velden. “Ik weet dat niemand graag dwingende maatregele­n heeft”, zegt Demir, “maar nood breekt wet.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium