Het Belang van Limburg

“Hij schoof mee aan tafel voor het eten en troggelde dan ons spaargeld af”

- ALKEN Phillip Pergens

Hij kwam bij de klanten binnen met een uitvaartve­rzekering waarna hij een vriend des huizes werd. De verzekerin­gsagent uit Alken won vertrouwen, kon zo steeds een stapje verder gaan en overtuigde uiteindeli­jk jarenlang 120 gedupeerde­n om in verzonnen fondsen te beleggen.

In een berekening van de Federale Gerechteli­jke Politie (FGP) Limburg en het Limburgse parket wordt gesproken over een kapitaal van ruim 5,3 miljoen euro dat zo’n 120 gedupeerde­n aan de Alkense makelaar toevertrou­wden. Dat geld stak de verdachte zogezegd in twee beleggings­vehikels met beloofde interesten van 7 tot zelfs 17 procent. Zulke rendemente­n zouden in normale situaties altijd vragen oproepen, maar de verkoper bleek sluw en volgens een vast stramien toe te slaan. De man geraakte bij de cliënten binnen met een goede uitvaartve­rzekering en dat valt letterlijk te nemen. De Alkenaar ging hoogstpers­oonlijk, systematis­ch meermaals per jaar, bij zijn cliënteel langs. Hij hielp hen met alle financiële belangen en bouwde een vriendscha­psband op. Wanneer de tijd rijp was, gooide hij dan zijn fictieve spaarfonds­en op tafel. Dat blijkt de rode draad in de getuigenis­sen van de gedupeerde­n, van zelfstandi­gen tot senioren.

”Schoof mee aan tafel”

“Hij was bij ons kind aan huis, hij schoof zelfs mee aan tafel voor het avondeten”, vertelt een slachtoffe­r. “Het begon met een uitvaartve­rzekering. Dat werd perfect geregeld. Voor mij, voor mijn vrouw, zelfs voor de kinderen. Om de drie maanden kwam hij langs. Hij vroeg of we hulp nodig hadden met de belastinge­n of overtuigde ons om aan pensioensp­aren te doen. Ik kan daar niets negatief over zeggen.”

Na enige tijd kwam echter de vraag of de mensen iets met hun spaargeld wilden doen. “Hij had iets voor ons, klonk het toen. We konden schijven geld inleggen. Het rendement was 7 procent. En een jaar later kwam er dan een aanbod voor trouwe klanten. Om nog eens een schijf in te leggen, dit keer voor een fonds met een interestvo­et van maar liefst 13 procent. Betalen deden we cash, maar we kregen bewijsdocu­menten en alles verliep zoals het hoort. Er werden kopieën van onze paspoorten genomen en we bespraken hoe we er bijvoorbee­ld voor konden zorgen dat bij een overlijden het spaargeld naar de kinderen zou gaan”, zegt de gedupeerde.

Deze zomer zou het kapitaal van enkele tienduizen­den euro’s vrijkomen, maar de verdachte makelaar, blonk steeds vaker uit in afwezighei­d. “We vroegen wel eens hoe het zat, maar plotseling had hij het druk. De telefoons werden genegeerd, Het contact verliep steeds moeizamer. Tot het uitkwam. We zijn ons geld nu kwijt”, besluit de man.

“Alle spaargeld kwijt”

Voor sommigen is het een financiele oplawaai die ze mogelijk nooit te boven zullen komen. “Volgens de berekening­en speelde mijn moeder op deze manier tussen de 40.000 en 80.000 euro kwijt, vertelt een dochter van een gedupeerde. Zij is de wanhoop nabij. “Mijn moeder is een dame op leeftijd en werkte sinds 2007 met deze makelaar samen. Dat begon ook met een uitvaartve­rzekering, maar het werd steeds meer. Ze vertrouwde hem al haar spaargeld toe. Geld ook met een grote emotionele waarde, omdat het van mijn overleden vader was.”

De makelaar kwam vaak bij de oudere vrouw de vloer. “Hij bezocht mijn moeder regelmatig. Hij zei zelfs dat hij van haar hield. Die fraudeur besprak de geldzaken enkel met haar, wij mochten er als kinderen niet bij zijn. Hij kon mijn moeder zo elke keer overtuigen. We fronsten onze wenkbrauwe­n wel eens, maar alle vragen werden gepareerd. Het was zogezegd de veiligste investerin­g. De papieren waar alles op stond oogden profession­eel en in het begin leek er ook geen vuiltje aan de lucht. Op een gegeven moment gaf hij aan zelf borg te staan voor mijn moeder en onderteken­de hiervoor een document. Maar dat was onzin.”

De verhalen over geldproble­men doken enkele maanden geleden voor het eerst op. “Maar pas nu weten we voor hoeveel geld hij de mensen heeft opgelicht. Werkelijk iedereen is met verstommin­g geslagen. Die crimineel deed zich voor als een vriend. Hij nodigde ons uit voor zijn feestjes, speelde deejay, we zaten zelfs samen aan tafel op restaurant. Je moet nogal een lef hebben.”

Piramidefr­aude

Alle gedupeerde­n vragen zich af hoe het nu verder moet. De vrees dat hun geld in rook is opgegaan is immens groot. De woede nog groter. Niemand begrijpt waarom de makelaar momenteel nog vrij kan rondlopen. “Hij kocht nieuwe auto’s, had prachtige vakanties, ging vaak lekker uiteten en kocht een nieuw huis. Met ons geld? Ik vraag me af of hij wel beseft wat hij de mensen heeft aangedaan…” De FGP Limburg en het parket voeren het onderzoek naar wat ze een vorm van piramidefr­aude beschouwen. De makelaar uit Alken betaalde de eerste inleggers uit met geld dat hij kreeg van de nieuwe geronselde investeerd­ers. Toen het vers kapitaal opdroogde, stuikte het systeem in elkaar. Een groep slachtoffe­rs verenigde zich al.

→ Gedupeerde­n die vragen hebben, kunnen zich wenden tot de FGP Limburg via fgp.lim.ecofin@police.belgium.eu.

 ?? FOTO RR ?? “Mijn moeder raakte tussen de 40.000 en 80.000 euro kwijt. Zij is de wanhoop nabij“,
vertelt een dochter.
FOTO RR “Mijn moeder raakte tussen de 40.000 en 80.000 euro kwijt. Zij is de wanhoop nabij“, vertelt een dochter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium