Het Belang van Limburg

Britse bioscoopke­tens schrappen film over dochter van profeet Mohammed na protest

- Olivier Simons

THE LADY OF HEAVEN LONDEN In verschille­nde Britse steden zijn de laatste dagen protesten uitgebroke­n naar aanleiding van de bioscoopfi­lm The Lady of Heaven. Die vertelt het verhaal van Fatima, de dochter van de profeet Mohammed, wat sommige moslims zien als godslaster­ing. Twee bioscoopke­tens schrapten de film al.

The Lady of Heaven gaat over een Iraakse jongen die via een oude vrouw het verhaal van Fatima leert kennen, de dochter van Mohammed. Het scenario is van de hand van een controvers­iële sjiitische geleerde, Sheik Yasser al-Habib. De film kwam vorige week uit in het Verenigd Koninkrijk, maar kreeg meteen veel kritiek. Dat zou onder meer te maken hebben met de spanningen tussen soennieten en sjiieten.

Godslaster­lijk

De film wordt door heel wat moslims als racistisch en godslaster­end gezien. Zo wordt er onder meer de profeet Mohammed in afgebeeld, wat verboden is in de Islam. Er komt ook kritiek op het feit dat een aantal figuren die heilig zijn voor soennieten, negatief worden voorgestel­d. Die drie personages worden bovendien gespeeld door zwarte acteurs, wat velen zien als racisme.

“Censuur”

Ruim 120.000 mensen hebben inmiddels een petitie onderteken­d om de film uit de zalen te halen. In verschille­nde Britse steden braken ook al protesten uit aan bioscopen. De Britse bioscoopke­tens Cineworld en Showcase beslisten inmiddels om de film niet langer te vertonen, al hekelen veel critici ook de “censuur” en “bedreiging van de vrijheid van meningsuit­ing”. Voorlopig zijn er geen plannen om The Lady of Heaven in België uit te brengen.

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit de film The Lady of Heaven.
FOTO RR Een beeld uit de film The Lady of Heaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium