Het Belang van Limburg

Efficiënte­r dan een Tesla: Solar Team wil wereldreco­rd verbreken met zonnewagen

Het wereldreco­rd ‘meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen in twaalf uur tijd’

- Ruben Steegen

ZONNEWAGEN

LOMMEL

BluePoint Atlas, zo heet het technisch vernuft op drie wielen waarmee het Solar Team van de KU Leuven zondag geschieden­is wil schrijven op de testbaan van Ford in Lommel. Het doel is duidelijk: beter doen dan de Nederlande­rs van de Technische Universite­it van Delft. Die legden anderhalf jaar geleden met hun zonnewagen 924 kilometer af in twaalf uur tijd en vestigden daarmee een wereldreco­rd. “Wij willen de kaap van duizend kilometer ronden”, klinkt het ambitieus bij Casper Martens (23) uit Zutendaal, die als elektrotec­hnisch ingenieur van het Solar Team verantwoor­delijk is voor de batterij, de motor en de zonnepanel­en. Het kloppend hart van de zonnewagen dus.

Beter dan Tesla

“Alles draait rond aerodynami­ca en efficiënt omspringen met de beschikbar­e energie”, legt Casper uit. Voor de recordpogi­ng van zondag mag het team starten met één kleine, volle batterij die vergelijkb­aar is met wat in een hybride wagen zit. “Normaal kom je daar zo’n veertig kilometer ver mee, maar wij willen er duizend kilometer uit persen. Met de hulp van de ingebouwde zonnepanel­en, maar ook door zo weinig mogelijk energie te verbruiken.”

De elf studenten van het huidige Solar Team borduren voort op het werk van het team dat vorig jaar de Bluepoint Atlas ontwikkeld­e. “De voorbije twaalf maanden hebben wij die eerste versie verder geoptimali­seerd. Zo heb ik samen met mijn collega-ingenieurs een van de meest efficiënte motors ter wereld ontwikkeld”, zegt Casper. “De energie uit de batterij zetten we voor bijna honderd procent om in wielaandri­jving.” Een uitzonderl­ijke prestatie als je weet dat een verbrandin­gsmotor maar een derde van de opgewekte energie omzet in rijprestat­ies. “Zelfs een Tesla haalt slechts met veel moeite negentig procent.”

Herstellen op circuit

Zondag om 7.30 uur gaat de race van start, op voorwaarde dat de zon schijnt. “Die hebben we nodig om de batterij ook tijdens de race op te laden.” Mechanisch ingenieur en Peltenaar Lode Van Mierloo (21) zal in Lommel twaalf uur lang achter de zonnewagen aan rijden. “Ik maak deel uit van de pitcrew. Als de wagen onderweg in de problemen komt, repareren wij het euvel op het circuit zelf.”

Van Mierloo is als mechanisch ingenieur verantwoor­delijk voor onder meer de wielen, de ophanging en het remsysteem van de wagen. “Een van de dingen waar ik het meest trots op ben, zijn onze wielluikje­s”, zegt hij. “Die gaan open bij een bocht zodat de wagen een kleine draaicirke­l heeft, maar toch compact en aerodynami­sch blijft. Ook de remmen heb ik mee ontwikkeld. Bij een gewone auto slepen de blokjes constant over de remschijf. Dat is bij onze zonnewagen niet zo. Al die kleine details kunnen zondag het verschil maken.”

Geen plankgas

De piloot zal tijdens de recordpogi­ng een flinke dosis zelfbeheer­sing aan de dag moeten leggen. Plankgas geven is uit den boze. “Hij moet constant dezelfde snelheid aanhouden, op basis van onze berekening­en. Afhankelij­k van de zonneschij­n wordt de ideale snelheid continu herbereken­d. De batterij mag pas na twaalf uur leeg zijn. Niet vroeger, maar ook niet later. Alle voorradige energie moet in kilometers omgezet worden.”

Blijft wel de vraag waarom de Leuvense studenten Lommel uitkozen voor hun recordpogi­ng en niet een zuiderse, zonnige locatie. “We zouden het onszelf uiteraard makkelijke­r gemaakt hebben met een recordpogi­ng pal op de evenaar, maar we willen aantonen dat zonne-energie ook in een land als België bergen potentieel heeft”, besluit Casper.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? De Limburgse ingenieurs Lode Van Mierloo (links) en Casper Martens sleutelden samen met de rest van het Solar Team meer dan een jaar aan hun zonnewagen.
FOTO GUY PUTTEMANS De Limburgse ingenieurs Lode Van Mierloo (links) en Casper Martens sleutelden samen met de rest van het Solar Team meer dan een jaar aan hun zonnewagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium