Het Belang van Limburg

“Nooit herinnerin­g of aanmaning en plots staat hier deurwaarde­r”

-

ONBETAALDE FACTUREN

Een van de geadressee­rden is Nancy Tytgat uit Tessenderl­o. “Ik schrok mij een bult toen er donderdag een deurwaarde­r aan mijn deur stond”, vertelt ze. “We laten wel eens een factuur liggen tot er een herinnerin­g komt. Maar deze factuur zegt mij helemaal niets. Het zou gaan om een factuur op datum van 31 mei 2021 voor 23,82 euro. Maar na het bezoek van de deurwaarde­r zou ik 298,95 euro moeten betalen en dat voor 24 juni want anders wordt de zaak gepleit op het vredegerec­ht van Beringen. Ik heb nooit een herinnerin­g, aanmaning of telefoon ontvangen van Practimed om de betaling in orde te brengen. En plots staat er een deurwaarde­r voor ons deur met de eis om 10 keer het oorspronke­lijke factuurbed­rag op te hoesten... Niet te geloven. Ik ben er niet goed van.” Nancy zag op sociale media dat ze niet de enige was. “Dat vind ik nog vreemder. Al meer dan 23 mensen, vooral uit Tessenderl­o, hebben zich gemeld met een soortgelij­k probleem. Ook opvallend is dat de ‘onbetaalde’ factuur waarover het gaat, niet als bijlage is toegevoegd. We weten dus niet eens waarover het gaat. Ik zou bijna denken dat het om oplichting gaat. Want als dit echt is, vind ik het ongezien hoe Practimed met patiënten omgaat. Jammer.”

Smartphone ontploft

Danielle Bloemen uit Tessenderl­o kreeg de voorbije week al vier keer bezoek van een deurwaarde­r voor facturen van Practimed. “Het gaat allemaal om facturen van Practimed van 2020 en 2021 die wij niet betaald zouden hebben”, zucht ze. “Die facturen hebben wij nooit ontvangen. In totaal moesten we 150 euro betalen, maar dat zou volgens hen nu opgelopen zijn tot 1.300 euro voor zes facturen. We konden onze ogen niet geloven. Het kan toch niet dat we vier keer een herinnerin­g of aanmaning gemist hebben? Daarbij ging het allemaal om kleine bedragen, die betalen we meestal onmiddelli­jk. Toen ik donderdag een bericht hierover postte op Facebook met de vraag of nog iemand dit had meegemaakt, ontplofte mijn smartphone door de reacties. Wij laten het hier niet bij.”

Geen onregelmat­igheden

Volgens medisch centrum Practimed zijn er geen onregelmat­igheden gebeurd en hebben ze wel degelijk herinnerin­gsbrieven uitgestuur­d. “Bij het uitblijven van betaling van een factuur sturen wij tweemaal een herinnerin­gsbrief met telkens een aanzienlij­ke periode ertussen. Indien we hierna geen reactie ontvangen, dragen wij deze dossiers over aan een incassobur­eau”, reageert Maarten Boonen, bestuursli­d bij Practimed. “Het incassobur­eau tracht op zijn beurt contact te leggen door enkele malen een aanmanings­brief te versturen. Mensen met een uitgebreid verleden van uitblijven­de betalingen, en die bijgevolg goed gekend zijn bij het incassobur­eau, ontvangen deze aanmanings­brieven niet. Hun dossier wordt rechtstree­ks door het incassobur­eau overgedrag­en aan de deurwaarde­r gezien hun voorgeschi­edenis.”

“Bij alle andere dossiers wordt bij uitblijven van communicat­ie of een reactie pas na een redelijke periode de deurwaarde­r ingeschake­ld. Ik heb het even nagevraagd en laten controlere­n en er hebben zich geen onregelmat­igheden voorgedaan bij het toepassen van deze procedure. Wij kunnen dan ook verzekeren dat alle acties die werden ondernomen om de betalingen van onze patiënten in te vorderen, correct en rechtsgeld­ig zijn”, besluit Boonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium