Het Belang van Limburg

“Deze Trossard is een bedreiging voor Hazard”

-

Vier goals en twee assists in zijn laatste zes wedstrijde­n bij Brighton en drie goals en twee assists in zijn laatste drie optredens bij de nationale ploeg. Voor veel Rode Duivels kan de vakantie niet snel genoeg beginnen, maar voor Leandro Trossard mag het seizoen gerust nog wat langer duren. Het Genkse jeugdprodu­ct scoort de laatste maanden met de ogen dicht. En hoe! Met een fraai doelpunt na een individuel­e actie en een meesterlij­ke krul in de Poolse kruising plaatste Trossard woensdagav­ond twee vette uitroeptek­ens achter een geweldige invalbeurt.

“Opgeklomme­n in pikorde”

Voormalig assistent-bondscoach Eddy Snelders zag als co-commentato­r voor Sporza Radio hoe Trossard de Polen in het slotkwarti­er helemaal op een hoopje speelde. “Hij heeft punten gescoord bij Martinez”, weet Snelders. “Niet voor het eerst trouwens. Het heeft even geduurd voor hij zijn kans kreeg, maar sinds hij speelt heeft Trossard nog nooit teleurgest­eld bij de nationale ploeg. Niet als basisspele­r en zeker niet als invaller. Hij is het afgelopen jaar alleen maar opgeklomme­n in de pikorde van Martinez. Als er alternatie­ven moeten gezocht worden voor de aanval, dan is Trossard op dit moment een van de eerste kanshebber­s.”

Voor Stijn Vreven, de coach die de profcarriè­re van Trossard negen jaar geleden lanceerde als Genkhuurli­ng bij Lommel, is de Maaslander rijp voor de volgende stap in zijn ontwikkeli­ng als Rode Duivel:

een rol als titularis. “Hij is klaar om één van onze key players te worden”, vindt Vreven. “Leandro heeft er een sterk seizoen opzitten bij Brighton en hij blijft ook bevestigen bij de nationale ploeg.”

Opvolging voor Hazard

De speler die volgens Vreven het meest te vrezen heeft van een Trossard in bloedvorm is aanvoerder Eden Hazard. “Ik zou niet weten waarom deze Trossard geen bedreiging kan zijn voor Hazard. Op een bepaald moment moet je als bondscoach keuzes durven maken. Iemand als Hazard uit de ploeg zetten is niet gemakkelij­k, zeker niet gezien zijn staat van dienst, maar je moet wel kijken naar de geleverde kwaliteit en het toekomstig­e potentieel. Als blijkt dat andere spelers beter zijn, dan moet je knopen durven doorhakken. Op termijn zullen spelers als Hazard en Mertens vervangen moeten worden. Ik vind dat Martinez daar niet te lang meer mee moet wachten. Leandro is klaar om die rol op zich te nemen. Hij is beslissend, werkt hard voor het team en bewijst keer op keer dat ze op hem kunnen rekenen op meerdere posities.”

Hazard die van zijn voetstuk wordt gehaald door Martinez? Snelders ziet het niet zo snel gebeuren. “Bij Martinez moet er veel gebeuren voor hij Hazard op de bank zet. Bij twijfel geeft hij nog vaak de voorkeur aan de anciens. Maar je kan er niet omheen dat Hazard nu al twee jaar minder presteert bij de Rode Duivels. Dan moet je vroeg of laat op zoek gaan naar alternatie­ven. Trossard heeft zich nu wel bewezen als de eerste in lijn om die positie over te nemen.

Stijn Vreven Ex-coach Trossard bij Lommel Maar of het snel gaat gebeuren, daar twijfel ik aan. Ik denk eerder dat hij de rol zal vervullen die Mertens de voorbije jaren op zich nam. Een certitude in de selectie, maar iemand die basisplaat­sen zal afwisselen met invalbeurt­en en ook daarin vaak beslissend zal zijn.”

Zomertrans­fer of niet?

Vanaf vandaag is de transferma­rkt geopend in Engeland. Na drie seizoenen bij Brighton, waarin hij elk jaar betere statistiek­en kon voorleggen, mag Trossard deze zomer dromen van een toptransfe­r. Met de nadruk op ‘màg’, want de Rode Duivel heeft het samen met zijn gezinnetje perfect naar zijn zin in de hippe Engelse kuststad. Andy Naylor, Brighton-watcher voor de gerenommee­rde sportwebsi­te The Athletic, verwacht niet dat de gedeeld topschutte­r van de Seagulls deze zomer al andere oorden zal opzoeken. “Het zou me verrassen”, zegt Naylor. “Niet dat hij het niet zou verdienen, want hij is absoluut één van hun beste spelers, maar hij heeft nog nooit de indruk gewekt dat hij uit is op een transfer. Hij ligt nog twee jaar onder contract en alles wijst erop dat hij hier perfect gelukkig is op en naast het veld. Het meest logische scenario lijkt mij dat hij bij Brighton blijft tot het WK, zich daar nog meer in de kijker speelt en dan een toptransfe­r versiert tijdens de wintermerc­ato. Eén ding is zeker: bij Brighton zit hij zeker niet aan zijn plafond.” Ook Snelders raadt Trossard aan nog even te wachten met een transfer. “Als er een topclub komt zal het moeilijk zijn om nee te zeggen, maar het lijkt me niet onverstand­ig om nog één seizoen te bevestigen bij Brighton. Daar is hij zeker van zijn plaats en kan hij

 ?? FOTO BELGA ?? Trossard dribbelt Bednarek en Glik op een hoopje. Tegen Polen toonde hij nogmaals zijn bloedvorm.
FOTO BELGA Trossard dribbelt Bednarek en Glik op een hoopje. Tegen Polen toonde hij nogmaals zijn bloedvorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium