Het Belang van Limburg

Jeugdwerki­ng speelt Elite 1 label kwijt

-

STVV mikt in de toekomst volop op de jeugd. Ook clubeigena­ar DMM.com beseft al enkele jaren dat een goede jeugdwerki­ng een must is om jonge spelers te laten doorgroeie­n richting eerste elftal. Ze op latere leeftijd transferer­en naar topclubs moet de financiële toekomst van de club garanderen, daar is iedereen het over eens. Toch kreeg het hele verhaal vorige week een ferme deuk. De Pro League deelde immers mee welke twaalf clubs volgend seizoen tot Elite 1 zullen behoren. Daar hoort de jeugd van STVV tot eenieders verrassing op Stayen - niet meer bij. “Zoals elk jaar moest er in april een aanvraag voor een Pro League-jeugdlicen­tie ingediend worden”, zegt Truienaar Bob Magotteaux, sterke man achter de Truiense jeugdwerki­ng. “Sportieve resultaten hebben helaas niks te maken met die kwalificat­ie voor Elite 1. Want als ik op dat vlak een algemene rangschikk­ing maak, zouden we op stek zeven terechtgek­omen zijn en waren we er zeker bij. In het slechtste geval dachten we op een tiende plaats te zullen eindigen, waardoor we zeker nog tot de topgroep zouden behoren. Dat blijkt dus niet het geval. Terwijl het onze ambitie is dat onze jeugd zich kan blijven meten met de beste ploegen.”

Extra investerin­gen

Op welk vlak faalde STVV dan wel? Duidelijk is dat extra investerin­gen nodig zijn als de club volgend seizoen weer wil meedingen naar een stek binnen de eerste twaalf. “Er werd onder meer gequoteerd op infrastruc­tuur. Dat gaat ver. Zelfs over het aantal vierkante meters van je studieruim­te of het effectief gebruik van een eigen indoorhal. Verder bekijken ze de contracten, de diploma’s en loonmassa van technische en medische staf. Hiervoor doen we het naast onze contractue­le mensen ook veel met vereniging­swerkers. Ten derde beoordelen ze de doorstromi­ng van jeugdspele­rs. Zijn er jongens die een eerste profcontra­ct getekend hebben? Blijkt dat we op alle drie de pijlers beter zullen moeten doen.” Magotteaux is verrast dat Westerlo en Eupen beter scoren dan STVV en wel tot de selecte top twaalf behoren. “Ik weet niet waar de verschille­n precies zitten, maar we hebben hier geen verhaal tegen. De officiële indeling van de reeksen werd vorige vrijdag gecommunic­eerd, STVV moét in Elite 2 aan de slag. Straffer is dat we niet eens dertiende werden. Wel vijftiende in de algemene ranking. We moeten ook Cercle Brugge en Oostende laten voorgaan, wat ons echt heeft verrast.”

Vragen van ouders

STVV biedt al sinds jaar en dag een zo profession­eel mogelijke werking aan voor jeugdspele­rs, die van de andere kant van de provincie of zelfs het Antwerpse komen. “Die jongeren zitten dan op internaat in Sint-Truiden of gaan naar sportschol­en in onze regio, worden opgehaald met busjes, kunnen in optimale omstandigh­eden trainen. Logisch dat wij nu vragen krijgen van ouders. Hadden sommige spelers geweten dat we naast Elite 1 zouden grijpen, zouden ze in april misschien een overgang naar een andere club hebben overwogen. Maar dat is nu te laat. De Pro League zet niet alleen de club, maar ook de spelers met de rug tegen de muur. Alleen als we jongens zouden vrijgeven, kunnen ze elders aan de slag, maar dan houdt het verhaal voor ons helemaal op. Makelaars maken het ons extra moeilijk door jongeren elders op een presenteer­blaadje aan te bieden. Wij kunnen op onze beurt geen spelers van andere clubs meer naar hier halen. We kregen dit verdict pas op 3 juni in de bus, wat kan je dan nog doen? Dit jaar zijn wij de dupe. Vorig seizoen had Eupen hetzelfde aan de hand, volgend seizoen is misschien iemand anders de pineut.” De STVV-top heeft al laten weten dat het zeker volop in de jeugdwerki­ng zal blijven investeren en dat de nodige stappen gezet zullen worden. “Alleen staan we voor het nieuwe seizoen voor een voldongen feit”, besluit Magotteaux. “We hebben hier geen verhaal tegen en zullen onze rug moeten rechten. We moeten nu enkele van onze ambitieuze jongeren teleurstel­len dat ze zich dit seizoen - althans tijdens de competitie - niet kunnen meten met de grote ploegen. Dat is een domper, zeker omdat er hard en goed werk geleverd wordt binnen STVV Youth. Maar we laten onze schouders niet hangen, dat strookt niet met het DNA van de club. Integendee­l, we zullen ervoor knokken om onze plaats in Elite 1 zo snel mogelijk weer in te nemen.”

NICO CURTO

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium