Het Belang van Limburg

VOETBAL Levert foutje van 1,9 miljoen Blatter en Platini gevangenis­straf op?

- Wim Conings

Door verschille­nde sportbonde­n zijn ze er al jarenlang schuldig voor bevonden, maar gevallen voetbalbob­o’s Sepp Blatter (86) en Michel Platini (66) moeten het nu ook voor de rechter in Zwitserlan­d uitleggen. Een overschrij­ving van 1,9 miljoen euro kan de voormalige bazen van de FIFA en de UEFA elk vijf jaar cel kosten, maar allebei doen ze alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Waar gaat het over?

PROCES BLATTER/PLATINI

Twee miljoen Zwitserse franken (1,9 miljoen euro) die van wereldvoet­balbond FIFA naar Michel Platini gingen in januari 2011. Dat werd gevonden door speciale software om verdachte transactie­s op te sporen toen de FIFA zijn uitgaven doorlichtt­e na het corrupties­chandaal van 2015. Het is één van de redenen waarom Sepp Blatter afgezet werd als grote baas van de FIFA en de hoofdreden om ook voorzitter van de Europese voetbalbon­d Michel Platini te schorsen. Het Zwitserse parket voerde zeven jaar onderzoek naar de zaak en beschuldig­t beide heren van “fraude, oneerlijk bestuur, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte”.

Waren die twee geen vijanden?

Absoluut. Blatter noemde hun relatie ooit nog “als vader en zoon” en zei dat Platini het met zijn steun in 2007 tot UEFA-voorzitter geschopt had. Maar in 2015 vertelde hij in een interview met De Volkskrant dat Platini zijn broer geïntimide­erd had bij zijn herverkiez­ing. “Zeg tegen Sepp dat hij zich terugtrekt of hij vliegt de gevangenis in”, zou de Fransman gezegd hebben. Platini zou het postje van Blatter hebben willen inpikken na het losbarsten van het anticorrup­tieschanda­al. De Fransman beweert dat de FIFA dat gedwarsboo­md heeft door hem moedwillig in een kwaad daglicht te stellen. Daarom heeft hij nu klacht ingediend tegen huidig FIFA-voorzitter Gianni Infantino, zijn vroegere rechterhan­d bij de UEFA.

Hoe verweren ze zich?

Door te zeggen dat de overschrij­ving aan Platini een vergoeding was voor zijn consultanc­ydiensten voor de FIFA tussen 1999 en 2002. Het bedrag zou mondeling afgesproke­n zijn. “Alleen hadden we in 2001 en 2002 het geld niet om dat te betalen, dus gebeurde de overschrij­ving pas jaren later”, zei Blatter. Volgens Platini stuurde hij pas in 2010 een factuur naar de FIFA omdat hij toen in de gaten gekregen had dat een vertrokken manager beloond was grote afscheidsp­remie.

met

een

Waarom gaat het dan toch naar de rechter?

Mondelinge akkoorden zijn rechtsgeld­ig in Zwitserlan­d, maar enkel voor een termijn van vijf jaar. Intussen is ook een contract ontdekt voor het consultanc­ywerk van Platini waarin een bedrag van slechts 300.000 euro per jaar opgenomen staat. Geld dat de Fransman ook gewoon gekregen heeft. De timing van de overschrij­ving is ook verdacht, want ze gebeurde enkele maanden voor Blatter herverkoze­n zou worden. Vermoed wordt dat de FIFAvoorzi­tter met de som de steun van de UEFA-voorzitter en zijn leden wilde afkopen.

Hoe zien hun kansen eruit?

Niet zo heel goed. Eerder werden Blatter en Platini voor hetzelfde vergrijp al jarenlang geschorst door het Ethisch Comité van de FIFA. Hun beroepspro­cedure bij het Hof van Beroep voor Sport (CAS) leverde ook niets op. Dat Blatter de aanwezigen op de tweede dag verbaasde door schouderop­halend te zeggen dat hij als 86-jarige vrijgezel 25.000 euro onkosten per maand heeft, zal hem ook niet echt goodwill opgeleverd hebben

Welke straffen riskeren ze?

Zowel Blatter als Platini hangt een celstraf van vijf jaar boven het hoofd. Waarschijn­lijker is echter dat het bij een fikse boete en straffen met uitstel zal blijven.

De FIFA eist van Platini ook het volledige bedrag terug. Een uitspraak wordt op 8 juli verwacht.

Hoe zit het met de gezondheid­sproblemen van Blatter?

Op de eerste procesdag lukte het Blatter niet om te getuigen. “Ik heb een klacht die steeds terugkomt en dan kan ik niet goed ademen. Ik ben niet in staat om te antwoorden”, zei hij. Blatter lag begin 2021 een week in een kunstmatig­e coma na een hartoperat­ie en sukkelt al langer met zijn gezondheid. Daarom werd afgesproke­n dat de zittingen elke dag slechts tot de middag zullen duren om de gezondheid van de Zwitser, die in een vijfsterre­nhotel met uitzicht over het Lago Maggiore verblijft, te sparen.

 ?? FOTO AFP ?? Michel Platini zit met de handen in het haar.
FOTO AFP Michel Platini zit met de handen in het haar.
 ?? FOTO REUTERS ?? Gewezen FIFA-baas Sepp Blatter houdt zijn onschuld vol.
FOTO REUTERS Gewezen FIFA-baas Sepp Blatter houdt zijn onschuld vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium