Het Belang van Limburg

Waarom de bietentram niet naar Tienen maar naar Oreye sjokte

-

Wie meer dan 70 jaar geleden vanuit Wellen richting Diepenbeek trok en daarbij Kortessem doorkruist­e, stootte nog niet op het drukke kruispunt met de rode lichten. Wel lagen er twee tramlijnen die zowel personen als goederen vervoerden.

De start van de 20ste eeuw maakte het leven van de Kortessemn­aren een pak makkelijke­r. In 1900 werd de eerste tramlijn door de gemeente verwezenli­jkt. Die lijn kreeg het nummer 495 en reed vanuit Hasselt naar de suikerraff­inaderij Notre Dame in het Luikse Oreye. Daarbij passeerde hij Kortessem en de Loonse stroopfabr­ieken. Het station van Kortessem lag destijds op de Hasseltses­teenweg, waar nu de supermarkt Alvo zich bevindt, en was een plek met veel bedrijvigh­eid. Het station deed dienst als hulpstelpl­aats van de tweede categorie en stond in voor de organisati­e van het reizigersv­ervoer. Daarom was er in het station een waterreser­voir, een kolenbunke­r en ook twee remises of garages voor de trams. Daarnaast was er ook een logeerkame­r waar het tramperson­eel kon overnachte­n indien nodig. Marcel America (85), gepensione­erd leraar, woonde verschille­nde jaren tegenover het tramstatio­n. “Als kleine jongen hield ik het station nauwletten­d in de gaten”, vertelt hij. “Zo ontstond mijn passie voor trams en treinen. Mijn vader en nonkels werkten allemaal op de tram. Ik mocht dus vaak mee en dat vond ik geweldig.”

‘Bietentram’

Tijdens het hoogseizoe­n, ook wel de ‘campagne’ genoemd, stoomden de wagons dag en nacht met tonnen bieten naar de suikerfabr­iek. Daarom sprak men in de volksmond ook wel van de ‘suikertram’ of de ‘bietentram’. Al reed de tram niet naar een van de meest bekende suikerfabr­ieken: die van Tienen. De Tiense suikerfabr­iek was destijds namelijk in handen van liberale gezagvoerd­ers en de katholieke landbouwer­s zagen het niet zitten om hun bieten daarnaarto­e te vervoeren. Suikerraff­inaderij Notre Dame in Oreye was wel katholiek en won daardoor het vertrouwen van een groot aantal boeren.

Ook waren er vaak te veel bieten en niet genoeg wagons. Doordat de goederentr­am of marchandis­e zo vol zat, smeekten de boeren om meer lege wagons in te schakelen. Om het tramperson­eel daartoe te overtuigen, trakteerde­n de landbouwer­s hen in de wachtzaal van het café Tramhalte. Zo’n café was terug te vinden in ieder dorp. Naast het transport van suiker en andere goederen zoals steenkool, hout en bouwmateri­alen, was de tram ook een populair vervoermid­del voor de inwoners. “Het volk had zo eindelijk een goede verbinding met Hasselt, waar veel mensen werkten, studeerden of naar de markt gingen”, zegt Marcel. “Zo werden de Zuid-Limburgse dorpen uit hun isolement gehaald.”

Smokkelen

In april 1917 werd de lijn Wellen-Borgloon-Oreye door de Duitse bezetter opgebroken om het staal te gebruiken. Twee jaar na de wereldoorl­og, in januari 1920, werd de lijn weer opgebouwd en op het eind van dat jaar kon de tram alweer in gebruik genomen worden. Tijdens de

Tweede Wereldoorl­og was de tram dan weer het belangrijk­ste transportm­iddel voor de landbouwer­s. Het was de enige toegangswe­g die niet geblokkeer­d was door de Duitsers. Daarom werden alle goederen via deze weg vervoerd. Dat gebeurde niet altijd op een legale manier. Er werd heel wat gesmokkeld. Vooral boter en eieren waren populair bij de smokkelaar­s. Al liep dat smokkelen niet altijd van een leien dakje. Vaak zaten er controleur­s op de tram. Het was de taak van de machinist om aan de smokkelaar­s op het perron aan te geven of er al dan niet controleur­s op de tram aanwezig waren. Dat gebeurde aan de hand van allerlei tekens die voortduren­d moesten veranderen.

 ?? FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG ?? Twee tramlijnen door Kortessem zorgden niet alleen voor het vervoer van bieten en andere goederen, de tram was ook een populair vervoermid­del voor de inwoners van de nabijgeleg­en gemeenten.
FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG Twee tramlijnen door Kortessem zorgden niet alleen voor het vervoer van bieten en andere goederen, de tram was ook een populair vervoermid­del voor de inwoners van de nabijgeleg­en gemeenten.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De tramsporen zijn intussen verdwenen en de rustige baan werd herschapen tot een druk kruispunt
FOTO LUC DAELEMANS De tramsporen zijn intussen verdwenen en de rustige baan werd herschapen tot een druk kruispunt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium