Het Belang van Limburg

FORMULE 1 “De F1 is

- Van onze verslaggev­er Marc Cornelisse­n in Bakoe

GP VAN AZERBEIDZJ­AN

Er hangt een regenboog over de F1-paddock. Juni staat wereldwijd in het teken van de homorechte­n en voor het eerst bereikt die campagne ook de F1. Sebastian Vettel prijkt zelfs op de cover van het meest verkochte gay magazine. “De F1 is klaar voor een rijder die homo is”, zegt hij. Tot nu toe is er zo maar eentje geweest. 50 jaar geleden.

Vijf jaar geleden totaal ondenkbaar, nu niet meer weg te denken: de F1 wil het voortouw nemen in allerlei ‘zachte’ thema’s als klimaat, vrouwenrec­hten, racisme en nu ook homorechte­n. De aanleiding is de Pride Month: in Amerika is juni een themamaand waarin aandacht gevraagd wordt voor de positie van lesbische vrouwen, homoseksue­le mannen, biseksuele­n, transgende­rs en andere leden van de LGBTQ-gemeenscha­p. Die Pride-maand heeft zich verspreid over de rest van de wereld en overspoelt nu ook de F1.

Voor de komende drie GP’s heeft Mercedes zijn kenmerkend­e zilveren ster in de kleuren van de regenboog gezet. Lewis Hamilton en George Russell zullen ze eveneens op hun helm schilderen. Ook Alpine, het team van Fernando Alonso en Esteban Ocon, doet mee en steunt het project Racing Pride. Beide teams hebben ook intern in hun organisati­e aandacht voor genderthem­a’s.

Het opmerkelij­kst is evenwel Sebastian Vettel (34). De viervoudig­e wereldkamp­ioen, die nu voor Aston Martin rijdt, kwam vorig jaar al op tegen een anti-homowet in Hongarije. Nu wordt hij de cover boy van het komende nummer van ‘Attitude’, het meest verkochte gay magazine. Naast voetballer David Beckham en zwemmer Adam Peaty is hij een van de weinige hetero’s die op de cover prijken.

In het blad vertelt Vettel dat hij nooit directe homohaat heeft gezien in de F1, maar dat er indirect wel veel “negatieve praat” de ronde doet. “Als ik die dingen hoorde, voelde dat altijd al verkeerd aan,

 ?? FOTO GETTY ?? Mike Beuttler, de enige homo in de F1-geschieden­is, had altijd een vriendin aan zijn zijde.
FOTO GETTY Mike Beuttler, de enige homo in de F1-geschieden­is, had altijd een vriendin aan zijn zijde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium